Zágráb nem tárgyal a Mollal, átalakítják az INA-t

Vágólapra másolva!
A horvát kormány elhalasztotta a megbeszéléseket arról, hogy a horvát INA olajtársaság állami részvényeit Mol-részvényekre cseréljék, idézett pénteken, neve említése nélkül, egy horvát kormányilletékest a Reuters hírügynökség. Ugyanakkor átalakítják az INA szerkezetét, leválasztják a gázüzletágat, a Mol pedig elővásárlási jogot adna Horvátországnak az általa birtokolt INA-részvényekre.
Vágólapra másolva!

Később a horvát miniszterelnök is megerősítette, hogy a döntést az INA állami hányada egy részének eladásáról vagy részvénycseréjéről a Mollal határozatlan időre elnapolják. Ivo Sanader kormányfő a kormányülés után a horvát Hina hírügynökségnek elmondta, hogy a halasztást a jelenlegi energiapiaci helyzet és a globális pénzügyi válság indokolja, valamint a kormánynak az a stratégiai célja, hogy megteremtse az ország energiaellátási függetlenségét.

A kormányfő ugyanakkor azt is közölte, hogy a halasztási döntés nem a Mol ellen irányul, amely az INA jó stratégiai partnerének bizonyult.

A Mol már megállapodott a baráti befektetőkkel?

A brit Guardian internetes változata ennek kapcsán azt írja, hogy a Mol már így is 47,15 százalékos tulajdonos az INA-ban, és megpróbál abszolút többségre szert tenni a cégben. Az almúlt hónapban a Mol nyilvános ajánlatot téve 22,15 százalékos részesedést szerzett az INA-ban.

A helyi média szerint a Mol már biztosította magának a többséget az INA-ban, néhány "baráti befektetési alap" révén.

A horvát kormány magát megnevezni nem kívánó illetékese ugyanakkor elmondta a Reutersnek azt is, hogy bár a kabinet nem kíván most a részvénycseréről tárgyalni, tárgyalnak egy új részvényesi megállapodásról, amely a Molnak előírná, hogy öt évig nem adhatja el a horvát cég részvényeit.

Öt éven belül Horvátországnak elővásárlási joga lenne az INA-részvényekre, ha a Mol el akarná azokat adni. Vagy esetleg maga is célpontjává válna valamelyik nagyobb olajmulti felvásárlási akciójának.

A Mol nem nyilatkozik

A két fél megállapodás közeli fázisba jutott arról is, hogy leválasztják az INA gázüzletágát a cégről, mert az veszteséget hoz. Ennek oka az, hogy a kormány maximálta a gáz árát. A jövőben a gáz elosztása és vásárlása egy új cég feladata lesz, amely állami tulajdonban lenne - mondta a horvát forrás a Reutersnek, illetve ezt idézte a Guardian. Az INA ugyanakkor maga folytatja a gázkitermelést.

A Mol az MTI kérdésére az ügyben nem kívánt tájékoztatást adni, arra hivatkozva, hogy folyamatban levő tárgyalásokról van szó. Zágráb és a Mol októberben újította fel megbeszéléseit az új részvényesi megállapodásról az INA számára. Horvátország még, a várhatóan 2010-ben vagy 2011-ben esedékes uniós belépés előtt szeretné 25 százalékra csökkenteni az INA-ban levő állami részesedést.