Amerikában üzletbezárások jöhetnek

Vágólapra másolva!
Számos tengerentúli cég bezárhatja üzleteit a karácsonyi vásárlási szezon előtt - véli a Davidowitz & Associates kiskereskedelmi tanácsadó cég.
Vágólapra másolva!

A válság miatt rendkívül nehéz helyzetben lévő pénzpiacok, a szigorúbb hitelezés és a visszaeső fogyasztói bizalom miatt több amerikai kiskereskedelmi cég a túlélést célzó átalakítás helyett a lehúzza a rólót még a karácsonyi szezon előtt. Az érintett vállalkozások ugyanis az egyes boltok bezárásával igyekeznek majd készpénzhez jutni - derül ki a Davidowitz & Associates kiskereskedelmi tanácsadó cég elemzéséből.

A legtöbb kiskereskedelmi vállalat már felkészült az ünnepi forgalomra, már jóval korábban feladta megrendeléseit, készleteket halmozott fel úgy, hogy elvben a nehezedő hitelfeltételek közepette is kitartson karácsony utáni időszakig. A probléma - állítja a Customer Growth fogyasztói kutatásokkal foglalkozó cég -, hogy a készletfelhalmozás révén alacsony szintre süllyedt a cégek készpénzállománya, ez pedig gondot okozhat a válság idején, ha a fogyasztók kevesebbet költenek. Ráadásul a hitelezők is jobbnak látják, ha egyelőre tartózkodnak kölcsönök folyósításától.

Több amerikai kiskereskedelmi cég (Eddie Bauer Holdings, Claire's Stores Inc, Guitar Center, Loehmann's and Oriental Trading Co) a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő cégtől B- vagy annál is rosszabb besorolást kapott az ünnepi szezon kezdete előtt, mondván, adósságaik kockázatosak. Az amerikai kiskereskedelmi szövetség szóvivője szerint is "megrázkódtatások várhatók az ágazatban", de Scott Krugman úgy véli, hogy ez végülis kedvező lehet, mivel rugalmasabb gazdaság és kiskereskedelem kialakulásához vezethet.