USA: jó kezdet után visszaesés

Vágólapra másolva!
A tegnapi mínusz után tjól kezdték a napot amerikai tőzsdeindexek szerdán. A Dow 102,59 ponttal emelkedett, az S&P 10,47, a pedig Nasdaq százalékos 13,23 pontos pluszban kezdett. A kereskedés első harminc perce után azonban a börzemutatók már a szerdai záró érték alatt álltak. Közép-európai idő szerint 16 órakor a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 62,12 pont hanyatlással 8453,71 ponton volt. A technológiai részvények Nasdaq mutatója 15,92 ponttal 1599,83 pontra hanyatlott.
Vágólapra másolva!

Megfigyelők szerint a kezdeti gyengülés oka az a félelem, hogy a pénzügyi válság recesszióval párosul, ami mélyebb lesz és tartósabb az eddig vártnál.

Rontja a befektetői hangulatot, hogy igen sok amerikai cég a vártnál gyengébb negyedéves adatot hoz nyilvánosságra, miközben visszafogja a kilátásokat. Csütörtökön egyebek között a Dow Chemical, a legnagyobb amerikai vegyiművek számolt be arról, hogy csökkent a harmadik negyedévi működési nyeresége. A cég közölte továbbá, hogy globális recessziót vár a jövő év döntő részében. Gyengült a Black & Decker határidős árfolyama is, mert a cég a vártnál gyengébb folyó negyedévi adózott eredményvárakozást ismertetett.

Nőtt ugyanakkor a dohányipari Altria Group részvényára, mert a becsültnél nagyobb profitot ért el a harmadik negyedévben, miután az áremelések és a költségcsökkentések ellensúlyozták az eladások mérséklődését.