Meredek lejtőn az UniCredit jegyzése

Vágólapra másolva!
Az UniCreditnél alábecsülték a nemzetközi válság hatásait, ezért a cég 25 százalékkal csökkentette nyereségprognózisát, és tőkeemelésre is szükség lesz - írja a Bloomberg Alessandro Profumóra, az olasz bank vezérigazgatójára hivatkozva. A banknál kialakult helyzet miatt a befektetők elfordultak a cégtől, ennek eredményeként a bank árfolyama 11 éves mélypontra süllyedt napközben.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az UniCredit hétfőn 16 százalékot esett a milánói börzén, napon belül az árfolyam 2,59 eurón érte el mélypontját, ami 11 éves negatív rekordot jelent. A bankpapír későb magára talált, ám még így is közel 6 százalékos mínuszban, 2,9 eurón végzett.

"Elkövettünk néhány hibát a piaci forgatókönyv tervezése során, ez biztos" - mondta Profumo az elemzőknek tartott sajtókonferencián, hozzátéve: a piac hullámai és örvényei, valamint a pénzügyi bizalom váratlan megcsappanása miatt a banknak alaptőke-emelésre van szüksége. (Erről a menedzsment vasárnapi, ötórás válságülésén hozott döntést, amelynek értelmében 6,6 milliárd euróval emelik a bank alaptőkéjét.) Az olasz pénzintézet a pénzügyi válság negatív hatásai miatt 25 százalékkal visszavette az idei nyereségre tett becslését, ennek értelmében 39 eurócentes profitra számít részvényenként a cég.

Az UniCredit zuhanásában szerepet játszottak short ügyletek (az árfolyam esésére spekuláló üzletkötések). A bank papírjai három nap alatt 24 százalékot vesztettek értékükből, aminek következtében az olasz döntéshozók - több más ország példáját követve - betiltotta a szóban forgó tranzakciókat.

Az Unicreditnél kialakult helyzet kapcsán megszólalt Király Júlia is. A Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Napi Gazdaság hétfőn megjelent számában azt nyilatkozta, az olasz bank árfolyamának süllyedése piaci hisztériának tudható be. Az Unicredit Európában az egyik legerősebb betéti ügyfélbázissal rendelkező, tőkeerős intézmény - tette hozzá az alelnök asszony.