Újra kapós az olaj, szökik is az ára

Vágólapra másolva!
Június óta nem nőtt így az olaj ára az Egyesült Államok nyersanyagpiacán. A fekete arany ára 9,97 százalékkal emelkedett szerda este, így egy hordó West Texasért 66,97 dollárt adtak közép-európai idő szerint 20:40-kor.
Vágólapra másolva!

Mark T. Williams, a bostoni egyetem tanára úgy fogalmazott, hogy "az olajárat azok a túlzottan optimista várakozások hajtják fel, amelyek szerint a kamatvágások megnövelik a gazdaságok olajigényét és az olaj iránti keresletet."

A kereskedők a Fed újabb 50 bázispontos kamatcsökkentésétől a gazdaság felpörgését várják. Mivel az elmúlt napokban a távol-keleti, a nyugat-európai és az amerikai tőzsdéken egyaránt optimista hangulat uralkodott, a befektetők talán elkezdenek bízni a cégekben. Ha pedig elmúlnak a recessziós félelmek, akkor az olaj iránt újra nőni kezdhet a kereslet.

Az olajár emelkedéséhez hozzájárul az is, hogy a dollárt a Fed döntésével kapcsolatos várakozások gyengítik, és az amerikai jegybank kényszerpályája miatt nem tudja (és nem is akarja) devizáját védeni. A döntés után a dollár/euró árfolyam megközelítette 1,30-as lélektani határt.