Trichet és Juncker a piacokat és a betéteseket nyugtatta

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank elnöke, Jean-Claude Trichet hétfőn nyugalomra szólította fel a piacokat, hangsúlyozva, hogy az EKB készen áll, hogy a pénzpiacok számára biztosítsa azt a likviditást, amelyre szükségük van, mindaddig, amíg ez az igény fennáll. Az EKB addig támogatja a bankokat, amíg csak erre szükség van - szögezte le.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Jean-Claude Juncker, az euróövezeti pénzügy- és gazdasági miniszteri csoport (Eurogroup) elnöke kiemelte, hogy egyetlen uniós bankot, vagy biztosítót sem hagynak elbukni. Az uniós államok egyetértenek a pénzügyi piaci stabilitás biztosításában, de ennek érdekében nemzeti szinten cselekszenek. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az államoknak óvatosan kell bánniuk az adófizetők pénzével, és olyan megoldást kell találniuk, amelynek haszonélvezői a betétesek.

Az euróövezetet alkotó 16 ország miniszterének luxembourgi találkozóját követően Juncker leszögezte, hogy valamennyi eurózónai kormány teljes mértékben egyetért a hét végén a vezető gazdasági hatalmak által kiadott párizsi nyilatkozattal. Meggyőződését fejezte ki, hogy a keddi teljes uniós pénzügyminiszteri ülésen mind a 27 EU-tagország osztja majd az abban kifejtett álláspontot.

A világ fejlett ipari államait tömörítő Nyolcak csoportjának négy európai tagja - Franciaország, Németország, Olaszország, Nagy-Britannia - szombaton egyetértett abban, hogy támogatni kell a bajba jutott pénzintézeteket. Hozzátették, hogy ezt koordináltan ugyan, de minden egyes államnak a maga eszközeivel kell megcselekednie. Nagyjából ezt az álláspontot igazolta vissza a huszonhét EU-tagország vezetőjének hétfőn kiadott közös közleménye.

Trichet megnyugtatta hallgatóságát, hogy az EKB elegendő dollártartalékkal rendelkezik az amerikai pénz európai likviditásának garantálásához. Úgy vélte, eddig az EU jó időben és kellő mértékben cselekedett a pénzpiacokon.