Amerika aggódik, a piacok esnek

Vágólapra másolva!
Beigazolódtak a baljós előjelek New Yorkban, a határidős indexek süllyedése után lefelé indultak a piacok és a nyitát követően növelték veszteségeiket.
Vágólapra másolva!

Pénteken a nyitásban a New York-i tőzsde vezető részvényindexe 20 pontot esett, de percekkel később megdupláztaveszteségét (0,5 százalék). A Nasdaq piac mutatója a kereskedés startja után azonnal 0,8 százalék mínuszba került, ezt jó pár perccel később kevéssel 1 százalék fölé vitte.A határidős indexek a makroadatok nyilvánosságra kerülése előtt csökkenni kezdtek. A határidős indexek közül az S&P 500 futures 18,20 ponttal csökkent, számított értéke alatt alakul; 151 ponttal került alacsonyabbra a Dow futures, 30,25 pontot vesztett a Nasdaq 100 futures.

A mai kereskedést alapvetően befolyásolják majd a megjelenő makroadatok: a fogyasztói bizalom, a személyi jövedelmek és kiadások adatai.Az amerikai fogyasztók két év óta első ízben csökkentették havi kiadásaikat. a júliusi és augusztusi változatlan értéket szeptemberben már 0,3 százalékos csökkenés követte - ez megfelelt az elemzők előzetes várakozásainak. A jövedelmek szeptemberben 0,2 százalékkal növekedtek, ez csak fele az augusztusi 0,4 százalékos emelkedésnek.

A DJIA mutató a csütörtöki zárásra 9180,69 pontig kapaszkodott, 189,73 pontos, 2,11 százalékos emelkedéssel. A Nasdaq piac összetett mutatója 2,49 százalékos, 41,31 pontos nyereséggel 1698,52 pontra nőtt.A fő európai tőzsdei indexek vegyes képet mutattak a pénteki New York-i nyitás idején: a londoni FTSE-100 és a párizsi CAC-40 mutató 1,2-1,3 százalékos veszteségben állt, a frankfurti DAX-30 viszont 0,9 százalékos nyereségben.Ázsiában és Európában is minden idők legrosszabb hónapján vannak túl a tőzsdék; a globális gazdasági kilátások és a céges profitokra gyakorolt hatás miatt aggodalom hatásait nem tudta semlegesíteni a japán kamatcsökkentés sem.

Az amerikai határidős indexek pénteken lefelé mozdultak - a Dow több mint két évtizede legrosszabb hónapját zárhatja; a befektetők aggódva várják a ma esedékes makroadatokat és nyomasztja őkat az is, hogy a hírek szerint magakadt a General Motors-Chrysler egyesülés. Már Európában 7,6 százalékkal esett a GM árfolyama, miután a tárgyalásokról megbízható információkkal rendelkező források szerint holtvágányra került a GM és a Chrysler LLC egyesülési terve, mert a Bush-kormányzat kizárta anyagi támogatásának lehetőségét.

Nyomás alá kerülhetnek a technológiai ágazat részvényei is, miután az Intel Corp egy felügyeleti jelentésben azt közölte, hogy a pénzügyi válságnak negatív hatása lehet a chipgyártásra. Az egyes részvények közül fontossá válhat a videójátékokat gyártó Electronic Arts árfolyamának alakulása: a lanyhuló kereslet miatt a cég rontott éves profit előrejelzésén, ami eddig 14 százalékos gyengülését okozta.

Az érdeklődés középpontjába kerülhet a Google Inc és a Yahoo Inc is: a Wall Street Journal szerint annak bejelentésére készülnek, hogy elállnak közösen tervezett üzletüktől. A befektetők érdeklődve várják a ChevronCorp és a Weyerhauser Co eredményét is. A Chevron Európában 3,8 százalékkal erősödött.

Beszédet mond a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke, Ben Bernanke is: a jelzálog-hitelezésről tart előadást a témáról tartott konferencián, a University of Californián, Berkeley-ben.

Az eurót ekkor 1,2748 dolláron jegyezték, a Brent olajat 62,23, az amerikai könnyűolajat 64,69 dolláron hordónként.