Hatalmas kínai játékcsőd

Vágólapra másolva!
Bezár Kína legnagyobb játékgyára, a Smart Union, hétezer dolgozó marad fizetés nélkül. A csőd mögött az amerikai kereslet szűkülése mellett minőségi problémák is állnak.
Vágólapra másolva!

Csődöt jelentett pénteken Kína legnagyobb játékgyára, a hongkongi bejegyzésű Smart Union helyi vállalata, amely olyan világcégeknek szállított játékokat, mint a Mattel, vagy a Disney. Helyi lapbeszámolók szerint a kínai export fellegvárának számító dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartományban lévő gyár mintegy 7 ezer dolgozója maradt fizetés és állás nélkül.

Az üzem bezárásnak legfőbb oka az amerikai felvevőpiac zsugorodása, de hozzájárult a csődhöz a kínai játékok kifogásolható minősége is.

A kínai állami hírügynökség szerint az exportra szánt játékokat gyártó mintegy 3600 cég több mint fele csődbe ment az idén az első hét hónapban - főként kisebb cégek - elsősorban a szigorúbb minőségellenőrzés költségei, a nyersanyagok drágulása, a jüan erősödése miatt. Kína a világ legnagyobb játékgyártója és -exportőre, 2007-ben 17 milliárd játékot szállított külföldre.