Vágólapra másolva!
Lemondott hivataláról kedden a németországi pénzügyi válság középpontjában álló Hypo Real Estete (HRE) jelzáloghitel-intézet elnöke. Értesülések szerint Georg Funke azonnali hatállyal nyújtotta be lemondását, és utódát várhatóan még a nap folyamán kijelölik.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A müncheni hitelfinanszírozó intézet az Egyesült Államokban kirobbant pénzügyi válság németországi érintettje, amely amerikai pénzügyi kapcsolatai miatt került súlyos likviditási helyzetbe. A múlt héten elején derült ki, hogy a bank adóssága legkevesebb 35 milliárd euró, és a kormány és a magánbankok azonnali beavatkozására, illetve egy mentőterv kidolgozására volt szükség.

Az elmúlt hét végén azután tovább súlyosbodott a helyzet, miután ismertté vált, hogy a HRE adóssága az év végéig akár az 50 milliárd, 2009 végére pedig a 100 milliárd eurót is elérhet. Mindennek nyomán - a németországi pénzügyi rendszer összeomlásának megakadályozása érdekében - hétfő hajnalra a kormány és a kereskedelmi bankok újabb, ezúttal már 50 milliárd eurós mentőakciót, illetve közös garanciavállalást hagytak jóvá.

Közben mind Angela Merkel kancellár, mind Peer Steinbrück pénzügyminiszter élesen elmarasztaltra a HRE vezetőit, hibás és felelőtlen ügyletekkel, illetve a tényleges pénzügyi helyzetről való tájékoztatás elmaradásával vádolták őket. Steinbrück pénzügyminiszter nyilatkozatában sürgette a HRE egész vezetésének távozását is, amit - különös tekintettel a HRE elnökére - a bankvilág is támogatott.

Georg Funke ezt követően nyújtotta be lemondását, és lépését kedd délutáni értesülések szerint várhatóan a felügyelőbizottság vezetője, Kurt Viermetz is követi.