Újabb autóipari beruházást hoznak a németek

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb autógyárainak is termelő Gedia kibővíti tatai karosszériaelem-gyártó üzemét. Ha elkészül, ötszáz dolgozónak ad majd munkát.
Vágólapra másolva!

Egy évvel első üzemcsarnokának elkészülése után karosszériaelem-gyártó üzemének másfélszeres bővítését jelentette be pénteken a német tulajdonú Gedia csoport a tatai ipari parkban.

A 2010-ben befejeződő beruházással a meglévő, négyezer négyzetméteres üzeme mellett egy hatezer négyzetméteres csarnokot épít fel a vállalat, ezzel a Gedia beruházásának összértéke meghaladja a 6 milliárd forintot - mondta el Markus Schaumburg.

A jelenlegi 100 fős létszámhoz képest a gyár teljes kiépítése után ötszáz dolgozónak adhat munkát. A tatai üzemben első és hátsó lökhárítókat, ajtóküszöböket és más ajtóalkatrészeket készítenek automatizált gépsorokon, a gyárba később préstechnológiát is telepítenek.

Michl József, Tata polgármestere rámutatott, hogy a Gedia letelepedése után röviddel újabb befektető épített üzemcsarnokot a területen. A Gedia beszállítójaként a csőáruk magyarországi piacának közel negyedét birtokló, szlovák tulajdonú Tom-Ferr Zrt. 4400 négyzetméteres gyártóbázist épített a tatai ipari parkban, közel kétmilliárd forintos ráfordítással.

A Gedia beruházását a Suzuki beszállítói pozíciójának elnyerése tette lehetővé, de fontosabb vevői közé tartozik a Ford, a GM, a VW, a BMW csoport, a Volvo, valamint a Karmann, a Porsche, a Renault, a Fiat és a Scania.

Az 1910-ben alapított cég Németország (Attendorn) és Magyarország mellett Lengyelországban (Nowa Sol és Kozuchow) és Spanyolországban (Santa Margarida) rendelkezik gyártó üzemmel, valamint vegyesvállalati formában jelen van az Egyesült Államokban, Portugáliában és Kínában. A csoport éves forgalma eléri a 340 millió eurót, világszerte összesen több, mint 2100 főt foglalkoztat.