Stabilizálódott hétfőn a forint

Vágólapra másolva!
A reggeli jelentős erősödés után stabilizálódott a forint értéke a bankközi devizapiacon. Délután negyed hatkor az eurót 254,20/254,60 forintos, a dollárt 187,19/187,55 forintos árfolyamon jegyezték.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Gyurcsány Fernc miniszterelnök bejelentette, hogy örömmel fogadja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) felajánlását, mely szerint pénzügyi és technikai segítséget nyújt Magyarországnak a válságon való felülkerekedésben, ami különösen nagy mértékben érintette hazánkat a gazdaság törékenysége miatt.

A nyilatkozat szerint hazánk csak utolsó menedékként akar tekinteni a felajánlására, ami ügyes megfogalmazás szerint arra lesz jó, hogy a spekulánsok tisztában legyenek Magyarországgal kapcsolatban azzal, hogy a valutaalap bármikor kész segítő kezet nyújtani.

A Magyar Nemzeti Bank overnight euro-swap tender felajánlásával nem éltek, mert a piac enélkül is boldogult. Az is probléma volt, hogy a piaci szereplők forintbősége és euróhiánya a túl magas forintkamatlábak mellett nem ösztönözte eléggé az eurótulajdonosokat az ügyletbe való belépésre. Ennek ellenére továbbra is a magyar bankok előtt áll a lehetőség, hogy igénybe vegyék a jegybank ajánlatát - tájékoztatta a hétfői eseményekről az [origo]-t Sörös Csaba, a Takarékbank szakembere.

A forint kedvezően reagált a nemzetközi felajánlásra, és újra 252 körül tartózkodtak a jegyzések az euróval szemben a nap folyamán, délutánra gyengült csak 254 fölé az árfolyam

Az állampapírpiacon is nagyarányú korrekció volt megfigyelhető az elmúlt hetek hozamnövekedése után, és jelentős korrekció valósult meg. A futamidő növekedésével arányosan nagyobb volt a hozamcsökkenés mértéke, a 15 éves lejáraton 113 bázispontos csökkenés volt megfigyelhető a növekvő kereslet következtében.