Rugalmasabb lesz az unió a válság miatt

Vágólapra másolva!
Nem tervez változtatást, enyhítést pénzügyi stabilitási szabályain az Európai Unió a nemzetközi pénzpiaci válság ellenére sem - erősítették meg brüsszeli illetékesek pénteken. Az is kiderült, hogy az unió a helyzethez igazítva, rugalmasabban alkalmazza a már meglévő előírásokat.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az Egyesült Államokból kiinduló válság a öreg kontinensen egyelőre elsősorban néhány pénzintézetet sodort nehéz helyzetbe, illetve várakozások szerint a vártnál gyengébb gazdasági növekedést eredményez majd az uniós országok jelentős részében. Ennek kezelésére egyes nyilatkozatokban, elemzésekben felvetődött a pénzügyi stabilitási szabályok, illetve a versenyszabályok módosításának lehetősége.

Neelie Kroes versenyügyi biztos a német Hypo Real Estate bank 35 milliárd eurós állami támogatási csomagját jóváhagyó - talán rekord gyorsasággal született - döntést bejelentve leszögezte, hogy "a tagországok és az uniós szervek közti jó együttműködés esetén a bizottság nagyon gyorsan dönteni tud". Hangoztatta: az állai támogatások brüsszeli ellenőrzése nem a probléma, hanem a megoldás része, a megoldás célja pedig, hogy szabályos műveletekkel biztosítsák a pénzügyi stabilitást.

Kroes már korábban értésre adta, hogy Brüsszel minden, bajba került bankoknak szánt állami támogatási csomagot megvizsgál, ahogy azt az uniós szabályok előírják, de az eljárást igyekszik gyorsan lefolytatni. Az uniónak a verseny zavartalanságát kell szem előtt tartania a jóváhagyáskor, ugyanakkor egyelőre azt a megítélést látszik magáévá tenni, hogy a sokmilliárdos mentőakciók nem tekinthetők versenyelőnyre törekvésnek.

A német bank mellett eddig például a belga-holland Fortis, a belga-francia Dexia, a brit Bradford and Bingley szorult állami segítségre, ezek jóváhagyásánál többnyire Brüsszellel is konzultáltak.

Elemzők szerint nagyobb problémát jelenthet az uniós központban olyan átfogó tervek kezelése, mint a teljes körű betéti garancia Írországban vagy Görögországban (bár ez utóbbit a legfrissebb hírek szerint egyelőre csupán politikai ígéretnek kell tekinteni). Pénteken Kroes szóvivője azt jelezte, hogy a bizottság már ezekkel kapcsolatban is folytat "informális konzultációkat" az érintett országok kormányával.

Ami a szigorú pénzügyi stabilitási kritériumokat illeti, Brüsszel pénteken azt erősítette meg, hogy azokon a válság ellenére sem terveznek enyhítést. Egyes felvetések szerint keddi találkozójukon az uniós tagországok pénzügyminisztereinek meg kellene fontolniuk némi lazítást a költségvetési szigort biztosító szabályokon (amelyek maastrichti kritériumok néven is ismeretesek az uniós zsargonban). Amelia Torres pénzügyi szóvivő azonban leszögezte: ezeket az előírásokat úgy készítették el, hogy azok "jó időkben és rossz időkben" egyaránt alkalmazhatók legyenek az unióban.