Romlottak a magyar növekedési kilátások

Vágólapra másolva!
Jelentősen rontották a kelet-európai gazdaságokra, köztük Magyarországra adott idei és főleg jövő évi növekedési előrejelzésüket londoni elemzők, akik szerint az elmúlt egy hónap fejleményei teljesen átterelték a figyelmet az inflációról a növekedési kockázatokra.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A Merrill Lynch heti helyzetértékelése Magyarországon a 2008-ra eddig érvényben tartott 2,1 százalékos gazdasági növekedési előrejelzését 1,8 százalékra, 2009-re szóló prognózisát 2,5 százalékról 1,4 százalékra veszi vissza. A cég emellett a 2009 végére a jegybanki alapkamatra szóló prognózisát is 7,50 százalékról 6,50 százalékra csökkentette.

A Merrill Lynch "fontolóra vette", hogy előrehozza a kamatcsökkentés kezdetének időpontjára adott előrejelzését, ám a forintgyengülés - és a továbbra is magas infláció - miatt úgy döntött, hogy érvényben tartja mostani jóslatát, vagyis azt, hogy 2008 végéig nem változik a jelenleg 8,50 százalékos kamatszint, és 2009 első negyedében várható az első kamatcsökkentés.

A BNP Paribas e héten kiadott forgatókönyv-összeállítása szerint "meglehetősen magas", 25 százalék az esélye annak, hogy a hat közép- és kelet-európai EU-gazdaságban - Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában, Csehországban, Romániában és Bulgáriában - a fejlett ipari térségéhez hasonló hitelpiaci válság bontakozik ki. Az átlagon belül e válság kockázata 10 és 40 százalék között van az egyes országokban.

Hitelválság esetén az országcsoport átlagos gazdasági növekedése jövőre 2,3 százalék lenne a válság nélküli, alapeseti forgatókönyvben valószínűsített 3,6 százalék helyett, és 2010-ben is csak 3,2 százalékig gyorsulna vissza; a kedvezőbb előrejelzésben 4,7 százalékos térségi növekedés szerepel arra az évre.

A BNP Paribas londoni elemzői kiemelték a román gazdaság sebezhetőségét. A cég szerint a román GDP-növekedés a 2008-ra általa várt 8,5 százalékról térségi hitelpiaci válság nélkül is 3,8 százalékra lassul 2009-ben, és 2010-ben 4,6 százalékra emelkedik vissza.

Térségi hitelválság esetén azonban a román GDP-érték növekedési üteme éves összevetésben jövőre 1,4 százalékra zuhanna, úgy, hogy 2009 negyedik negyedében visszaesne a kibocsátás, és 2010 egészében is csak 1,9 százalék lenne a növekedés, állt a BNP Paribas londoni forgatókönyv-változataiban.

A Moody's Economy, a Moody's Investors Service hitelminősítő gazdaságelemző szolgálata pénteki elemzésében azt írta: eddig arra számított, hogy a globális feltörekvő térség "tartani tudja magát". Most azonban, hogy a hitelválság elérte e térség gazdaságainak határát is, növekedésük valószínűleg már az idén jóval a hosszú távú trend alá lassul.