Robin Hood kiszorult a költségvetésből

Vágólapra másolva!
Bár a törvényjavaslatot még nem vonták vissza beterjesztői, feltűnő hogy nem szerepel a Robin Hood-adó az új költségvetési törvényben. A kisebbségi kormány valószínűleg ezzel a lépéssel teszi elfogadhatóbbá a költségvetést a szabaddemokraták szemében - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése szerint az eredeti tervhez képest 102 milliárd forinttal kevesebb adóbevétele lesz a költségvetésnek jövőre. A Robin Hood-adóból származó esetleges 30 milliárd forinttal együtt így is 70 milliárd mínusszal számol az új költségvetés.

A legnagyobb kiesés az a 176,7 milliárdos tétel, amely az alacsonyabb társasági adóból származna. Ez részben a gazdasági teljesítmény, részben az elmaradó adókulcs-növelés (16-ról 18 százalékra emelés) miatt adódik. A fogyasztás visszaesése miatt közel 70 milliárddal maradnak el az áfa-bevételek, 40 milliárddal a jövedéki adók bevételei - a költségvetés első változatához képest.

Az ÁSZ szerint az új tervezet nem válaszolja meg azt, hogy miért kellett az előzőt visszavonni. Mivel reformok nem történtek, így az állami újraelosztás szerkezete sem változott. Kovács Árpád, a számvevőszék elnöke pedig evidensnek tartja a költségvetési tartalékok növelését, így a tervezett 300 milliárd forint helyett 585 milliárdot javasolna félretenni - írja a Napi Gazdaság.