Kétbillió dollár a nyugdíjalapok vesztesége

Vágólapra másolva!
Az amerikai nyugdíjalapok 2 ezer milliárd dollárt vesztettek az utóbbi 15 hónapban - hangzott el a washingtoni kongresszusban egy keddi meghallgatáson. Peter Orszag, a törvényhozás költségvetési hivatalának igazgatója azt jósolta: a hatalmas veszteségek miatt sok adófizető bizonyára elhalasztja a nagyobb vásárlásokat és tervezett nyugdíjba menetelüket is későbbre halasztják majd.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A képviselőházi meghallgatáson a meghívott szakértőkkel azt vizsgálták, milyen hatása van a nyugdíjprogramokra az amerikai ingatlan- és hitelpiaci válságnak, a pénzügyi zavaroknak. Felmérések szerint az amerikaiak több mint fele aggódik amiatt, hogy hosszabb ideig kell dolgoznia a nyugdíjmegtakarítások értékvesztése miatt.

Orszag korábban úgy nyilatkozott, hogy a 700 milliárdos szövetségi tőkeinjekciós program szerinte rontani fog a jelenlegi pénzügyi válságon.

Megítélése szerint a bankmentő csomag "iróniája", hogy további nagy pénzintézetek dőlhetnek be: a bankok a mérlegükben mesterségesen magas értéken szereplő rossz hitelállományok felvásárlása után ugyanis hatalmas veszteségeket lesznek kénytelenek elkönyvelni, fizetésképtelenné válhatnak.

Orszag kifejtette, olyan cégek omolhatnak össze, amelyek ma még fizetőképesnek tűnnek, a rejtett állományok értékvesztése miatt azonban valójában már nem azok.