Alacsonyabb bővülést és inflációt vár a PM

Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztérium (PM) azzal számol, hogy az idén az infláció a korábban várt 6,5 százalék helyett 6,4 százalék lesz - mondta Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára. A GDP bővülését 1,8 százalékra, az államháztartás hiányát GDP-arányosan pedig 3,4 százalékra becsülik.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI

Jövőre a PM 4,3 százalékos infláció helyett 3,9 százalékost valószínűsít. Az idén decemberre a tárca 5 százalékos inflációt, jövő decemberre pedig 3 százalékot vár.

A kamatkiadások érdemben nem változnak a korábban prognosztizálthoz képest, mivel az állampapírok hozamemelkedésének hatását ellensúlyozza a finanszírozási igény csökkenése.

A Pénzügyminisztérium 13,5 milliárd forint államháztartási hiányt vár októberre az önkormányzatok nélkül, az első tíz hónapra pedig 745 milliárd forintot, ami a GDP 2,7 százaléka.

Az államtitkár hozzátette: októberben már érzékelhető a pénzügyi válság hatása. Növeli a kiadásokat a novemberi családi pótlék egy részének októberi indítása is - november 1-je hétvégére esik -, ez valamivel több mint 10 milliárd forint korábbi kifizetését jelenti.

Szeptemberben az államháztartás hiánya a PM által várt 80,5 milliárd forinttal szemben 58,4 milliárd forint volt, az első nyolc havi deficit 731 milliárd forintot tett ki, ami a GDP 2,7 százalékával volt egyenlő. Keller László azt mondta, hogy meg kell kezdeni az Országgyűlésben a módosított költségvetési javaslat tárgyalását, ha a folyamatok úgy alakulnak, menet közben még lehetőség van a további korrekcióra. Véleménye szerint az a leglényegesebb, hogy 2009. január elsejétől legyen költségvetése az országnak.