Csak 2 százalékkal nő a magyar GDP

Vágólapra másolva!
A korábban várt 2,3 százalékkal szemben az idén 2,0 százalékkal nő a GDP, majd jövőre is hasonló ütemben, miközben a 2008. évi átlagos infláció 6,4 százalékkal emelkedik, ami némileg magasabb a tavaszi prognózisban közölt 6,0 százaléknál, de jövőre 4,3 százalékra csökken.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Antalóczy Katalin a Pénzügykutató Zrt. főmunkatársa hétfőn sajtótájékoztatón a külgazdasági feltételeket vázolva elmondta: a világgazdaság növekedése az idén 3,7 százalékra lassul a korábban várt 5 százalékról, az eurózónáé pedig 1,1 százalékra, miközben tavasszal még 1,7 százalékot prognosztizált az intézet. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az USA recesszió közeli állapota átterjed Nagy-Britanniára, Spanyolországra és Németországra is.

A gyengülő USA, és a kapkodó Európai Unió mellett a nagy kérdőjel Ázsia, és ezen belül Kína gazdaságának alakulása, hiszen a kínai export a fejlett piacok fogyasztásának bővülésén nyugszik - jelezte Antalóczy Katalin. A kutató arra az ördögi körre is rámutatott, ami a pénzpiaci zavarokból indul, a reálgazdaság beszűkülésével folytatódik, ez visszahat a pénzpiacokra, amelyek a hitelek drágításával és szűkítésével reagálnak. A következmény: jövőre a világgazdaság csak 3 százalékkal nő, az USA és az EU egy százalékkal, Kína viszont 8,5 százalékkal.

A magyar gazdaság kifelé araszol a gödörből, de ez is csak 2 százalékos gazdasági növekedést eredményezhet, miközben az egyensúlyi mutatók javulnak - adott általános konjunktúraképet Petschnig Mária Zita főmunkatárs, hozzátéve, hogy jövőre a nettó exporttöbblet már nem húzza felfelé a GDP-t, mivel 200 millió eurós importtöbblet várható.

A Pénzügykutató lefelé módosította korábbi, idei évre vonatkozó 3 százalékos beruházási prognózisát 0,9 százalékra, ugyanakkor jövőre 4 százalékos ütemet vár. Az ipari termelés új, idei 4,2 százalékos növekedési mutatója is kisebb a tavasszal közölt 7 százaléknál.

Az intézet szerint az államháztartás GDP-arányos hiánya eredmény szemléletben a korábban várt 4 százalékkal szemben az idén 3,6 százalékra csökken, jövőre tovább mérséklődik 3,2 százalékra.