New Yorkban most éppen bizakodnak

Vágólapra másolva!
A csökkenő olajár az amerikai lakosság fogyasztásnövekedését vetíti előre, a pénzügyi szektor pedig a kötvénybiztosítók kisegítésében bízik. Mindez elég volt ahhoz, hogy jelentősen erősödjön csütörtökön a New York-i tőzsde.
Vágólapra másolva!

Három nap után először nőttek a vezető New York-i tőzsdemutatók csütörtökön, miután a kereskedés több mint feléig a veszteséges oldalon álltak. A DJIA indexe közel nyolcszáz ponttal zárt magasabban napi mélypontjához képest. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 5,5 százalék (89,38 pont) emelkedéssel 1717,71 ponton fejezte be a napot.

A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8979,26 ponton zárt 4,7 százalék (401,35 pont) növekedéssel. A napi legnagyobb vesztesége 380 pont volt. A kezdeti gyengülést az okozta, hogy jelentősen hanyatlott egy regionális amerikai feldolgozóipari mutató, miközben a gyenge negyedéves vállalati adatok felerősítették a recessziós félelmeket, aminek következtében az amerikai befektetők eladásba kezdtek, követve az európai trendet.

A kereskedés utolsó két órájában alapvetően megváltozott a kép. Azután, hogy a tőzsdemutatók szerdán 1987 óta legnagyobb egynapi veszteséggel zártak, és a lejtmenet kezdetben csütörtökön is folytatódott, a befektetők vásárlásba kezdtek. Elsősorban a fogyasztási cégek (Wal-Mart Inc., McDonald's Corp.) papírjait kezdték el venni annak a hatására, hogy 13 hónapja a legalacsonyabb szintre esett az olajár, így várhatóan élénkül a lakossági kereslet.

A fordulat másik oka az volt, hogy egy, a kötvénybiztosítóknak nyújtandó segélycsomagra vonatkozó kilátások megdobták a pénzügyi szektor papírjainak árfolyamát. Ez volt sorozatban a hatodik olyan nap, amikor a DJIA legalább 700 pontnyit mozdult el alamelyik irányba.