Részvényeket vásárol az orosz állam

Vágólapra másolva!
Az orosz pénzügyminiszter pénteki nyilatkozatával maga előlegezte meg az orosz tőzsdék gyorsuló esését. Bejelentette ugyanakkor, hogy az állam vásárolni készül a részvényekből, melyektől a külföldi befektetők egyre inkább szabadulnak. Az RTS orosz tőzsdeindex hatszázalékos zuhanásba fogott a nyilatkozat után. A Gazprom részvénye majdnem 11, a Lukoil több mint 8 százalékot esett.
Vágólapra másolva!

Az orosz állam a jövő héttől vásárolni kezd orosz vállalati részvényeket - jelentette be pénteken Alekszej Kudrin pénzügyminiszter. Kudrin elmondta: a külföldi tőke elhagyja az orosz piacot - a miniszter szavai szerint augusztusban és szeptemberben összesen 33 milliárd dollár távozott -, és a részvényeket most az orosz bankok és vállalatok vásárolják.

Jövő héttől pedig az állam is él az alkalommal, és az egyik tartalékalap, a jóléti alap felhasználásával részvényeket vesz a legmegbízhatóbb, vezető orosz vállalatokban.

A miniszter emellett az állami dumában azt jósolta, hogy a nemzetközi piaci kockázatok növekedése miatt az orosz tőzsdék indexe még tovább fog esni, és úgy vélte, az ingadozásra való hajlam a gyenge orosz pénzügyi rendszerrel járó sajátosság. Kudrin prognózisa nyomán felgyorsult az árfolyamok zuhanása az orosz tőzsdéken.

Az eredeti stabilizációs alapot - amelyben az olajbevételek halmozódtak - idén választották két részre, az úgynevezett tartalékalapra és a jóval kisebb jóléti alapra. Az utóbbiban lévő 50 milliárd dollárt eddig csak külföldön fektették be.

Hírügynökségi jelentések szerint idén 6,64 milliárdnyi dollárt és jövőre legalább még egyszer ennyit szándékoznak részvények vásárlására fordítani a stabilizálódást szolgáló, összesen 210 milliárd dollárt érő kormányzati mentőterv részeként.