Fitch-igazgató: Magyarország nem Izland

Vágólapra másolva!
Nem a költségvetési hiánycélok teljesítése feletti aggodalmat, hanem a globális piaci fejleményeket és a romló befektetői hangulatot tükrözi a magyar szuverén adósosztályzat kilátásának negatívra rontása - mondta pénteken Londonban az MTI-nek a Fitch Ratings szuverén adósbesorolásokért felelős igazgatója, aki határozottan elvetette az izlandi és a magyarországi helyzetet összehasonlító vélekedéseket.
Vágólapra másolva!

Mint az [origo] is beszámolt róla, a legnagyobb európai hitelminősítő az eddigi stabilról negatívra rontotta Magyarország szuverén adósbesorolásainak kilátását, arra hivatkozva, hogy a globális pénzügyi felfordulásból eredő sokk és a valószínű euróövezeti recesszió növeli a magyar adóskockázatot.

A Fitch nem egészen egy éve, tavaly novemberben javította vissza az addigi negatívról stabilra a fő szuverén magyar adóskockázati besorolások kilátását. Ezt annak idején azzal indokolta, hogy "nagyobb a bizalom" a költségvetési hiánycsökkentési célok teljesíthetőségével kapcsolatban.

Az MTI kérdésére, hogy ismét veszélyben látják-e a hiánycélok teljesülését, David Heslam határozott nemmel válaszolt, mondván: tavaly még el is maradt a hiány a céltól, és valószínűleg az idén is elmarad. Heslam szerint a kilátásrontás azokat a hatásokat tükrözi, amelyeket a globális felfordulás és a befektetői hangulat romlása gyakorolhat a "meglehetősen nagy" külső deficit finanszírozására.

Az igazgató hozzátette ugyanakkor: jóllehet a Fitch Ratings nem módosította azt az előrejelzését, hogy a kormány továbbra is teljesíti az államháztartási hiánycélokat, a külső sokk rontja a növekedési kilátásokat, ami megnehezíti e célok elérését.

Heslam hangsúlyozta, hogy a Fitch nem a szuverén adósságszolgálat teljesítését látja veszélyben; ezt mutatja, hogy a kilátásrontással egy időben megerősítette a közepes befektetői, "BBB plusz" szintű - az elsőrendű adósi "A" sávtól egy fokozattal elmaradó - magyar szuverén adósbesorolást.

A negatív kilátás csak azt jelzi a befektetőknek, hogy "az adott besorolási szinten lefelé mutató kockázatokat látunk", fogalmazott a hitelminősítő londoni igazgatója. Hozzátette, ha a Fitch Ratingsnek bármilyen aggodalma lenne a küladósság-törlesztéssel kapcsolatban, Magyarországra nem befektetői ajánlású osztályzatot tartana érvényben.

Arra a kérdésre, hogy mit szól az izlandi és a magyarországi helyzetet összehasonlító piaci véleményekhez, Heslam kijelentette: "igen jelentős" különbségek vannak, elsősorban a bankszektorokban. Jóllehet a magyar pénzügyi szektor kötelezettségállománya néhány más kelet-európai gazdaságéhoz képest meglehetősen magas, "a közelében sem jár" az izlandi bankrendszert terhelő küladósságnak.

Ugyancsak fontos különbség, hogy az izlandi bankok hazai tulajdonban voltak, a magyar bankok zöme viszont külföldi tulajdonú, így anyavállalati finanszírozáshoz, illetve anyavállalataikon keresztül euróövezeti jegybanki finanszírozáshoz juthatnak - mondta a Fitch Ratings igazgatója.