Osztrák állami tőke erősíti az Erste Bankot

Vágólapra másolva!
Az Erste Group Bank AG 2,7 milliárd euró összegű tőkét kapott Osztrák Köztársaságtól. A tőkejuttatásért az osztrák állam évi 8 százalék osztalékot kap majd a bankcsoporttól - tájékoztatta a bankcsoport magyarországi leánybankja az [origo]-t.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A 2,7 milliárd euró értékű tőkejuttatásért elsőbbségi részvényekhez jutott az osztrák állam. A részvényeket a következő öt évben 100 százalékos árfolyamon fizeti vissza a bank. Az elsőbbségi részvények nem forognak a tőzsdén, nem kapcsolódik hozzájuk szavazati jog, és nem átruházhatók.

A tőkejuttatás az osztrák banktörvény értelmében alaptőkének minősül, és nem vezet a részvényesek által birtokolt részvények árfolyamának felhígulásához. A tranzakció a tervek szerint legkésőbb az év végén zárul le.

Helyzetünk kiegyensúlyozott, ezt a lépést azért tettük meg, hogy az Erste Csoport továbbra is jól működjön a nehezebb gazdasági helyzetben, továbbá támogassa Ausztriát és a kereskedelmi partnereit ebben a gazdasági környezetben - mondta Andreas Treichl, az Erste Csoport vezérigazgatója.

Az osztrák állammal egyetértve az Erste Csoport a takarékszövetkezetekkel együtt további 3 milliárd euró hitelt biztosít az osztrák lakossági és vállalati ügyfeleknek - tette hozzá a vezérigazgató. A tőkejuttatásnak ugyan nincsenek további feltételei, az Erste Csoport mégis áttekinti a díjazási szabályzatát, az etikai kódexét és a fenntarthatósági szabályait, az igazgatóság tagjai, valamint a felsővezetés több tagja pedig - annak ellenére, hogy az idei esztendő lesz a bank történetének üzletileg legeredményesebb éve - lemondott az idei évi jutalmaikról.

A bankcsoport az idei év harmadik negyedében 826,4 millió euró eredményt könyvelhetett el. Az Erste szeptember közepén 600 millió eurós eredményjavító bevételt szerzett a biztosító üzletágának eladásából. A múlt év harmadik negyedévének adózott eredményeként 271,9 millió eurót jelentett a nagy osztrák pénzügyi csoport. 2008. háromnegyed évét 1,463 milliárd eurós eredménnyel zárta, ez csaknem 75 százalékkal nagyobb a múlt év azonos időszakának

2008 első háromnegyed évében az üzemi bevétel 16,9 százalékkal 5247,2 millió euróra növekedett. A bővülés jórészt a nettó kamatbevétel erőteljes, 25,6 százalékos - 3573,3 millió euróra történő - emelkedésének köszönhető. Az üzemi eredmény 23,2 százalékkal 2193,5 millió euróra bővült. A költség/bevétel arány 58,2 százalékra javult szemben a 2007-es 59,2 százalékkal. A kisebbségi érdekeltségek levonása utáni nettó nyereség (mérleg szerinti eredmény) 74,6 százalékos bővüléssel 1463 millió eurót ért el (a biztosítási üzletág értékesítéséből származó bevétellel korrigálva 861,7 millió euró). A mérlegfőösszeg a 2008. szeptember 30-i állapot szerint 208,4 milliárd euróra bővült, ez 4,4 százalékos növekedést jelent a 2007. év végén mért értékhez képest.

Az üzemi eredmény terén várt mintegy 15 százalékos növekedést az Erste Csoport a kelet-közép-európai lakossági üzleti modelljében továbbra is fennálló növekedési lehetőségekre alapozza. A több mint 16 milliós szilárd ügyfélbázisnak köszönhetően az Ausztriában és a kelet-közép-európai országokban jelentkező nagymértékű betételhelyezés biztosítja a hitelállomány fenntartható növekedését úgy, hogy közben a hitelek és betétek aránya 115 százalék alatt marad.