Haldoklik az orosz, bukott a lengyel tőzsde

Vágólapra másolva!
Hétfőn újabb nagy árfolyameséseket könyveltek el az orosz tőzsdéken: a zuhanást a pánikeladások és a külföldi tőzsdékről, valamint a kőolajárakról érkezett hírek okozták, miközben vásárlók hiánya miatt esély sincs a fellendülésre.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Délután az RTS és a MICEX tőzsdéken az árfolyamok 15-37 százalékot estek a reggeliekhez képest, miután délben mindkettőn egy-egy órára leállították a kereskedést az addigi, több mint 10 százalékos zuhanás után.

A devizában zajló közléseket összesítő RTS mutató az 2005. november eleji szintre esett vissza mínusz 19,1 százalékkal, 866,39 pontra - utoljára 1997. októberben esett egy nap alatt ekkorát -, a MICEX-index - ott rubelben zajlik a forgalom - 18,66 százalékkal 752,00 pontra zuhant.

Péntek óta 102,05 milliárd dollárnak megfelelő tőke - 15,78 százalék - távozott a piacról. Év eleje óta a piaci tőkeérték 58,95 százalékkal csökkent a két tőzsdén, 545,5 milliárd dollárra.

A legnagyobb mértékben a Norilsk Nickel részvényeinek árfolyama esett: az RTS-en 26,6 százalékkal, a MICEX-en 31,4 százalékkal.

A Gazprom-részvények ára 16,7 százalékkal, a VTB bankéi 20,8, a Lukoil 17,3, a Rosneft 23,2, a Gazprom Neft 13,4, az állami Sberbank 17 százalékkal esett.

A nagy zuhanást szakértők szerint a pánikeladások okozzák: a külföldi befektetők a maradék eszközeiket kivonják az orosz értékpapírokból a fokozódó nemzetközi pénzügyi válság közepette, így az orosz tőzsdék esése aránytalanul nagyobb az európai és amerikai piacokon tapasztalhatónál.

Nem érkezett meg az állami támogatás, kitört a pánik

Az MBM Bank befektetési osztályának egyik elemzője az Interfax hírügynökségnek kifejtette, hogy újra a pánikeladások befolyásolták az árfolyamokat az orosz tőzsdéken, a felügyelet délután már nem állította le a tőzsdéket, hanem a pánikban lévők kényére-kedvére hagyta a piacot. Az állami támogatás, az ennek keretében ígért pénz még nem érkezett meg. A külső helyzet változatlanul aggasztó, a tőzsdék zuhannak, de Oroszország az élen jár, és a külföldi befektetők kivonják utolsó pénzüket az orosz papírokból, készpénzben tartják, és később várhatóan amerikai papírokba fektetik. Nagy a kereslet a dollárra, amely ezért erősödik.

Az AG Kapital értékforgalmazó cég elemzője szerint továbbra is a likviditás hiánya okozza a problémát, minden a pénzügyi hatóságokon múlik, amelyek igyekeznek likviditást pumpálni a piacra, de nem túl sikeresen. Az elemző úgy vélte, hogy óvatosnak kell lenni, de a befektetők lassan már elkezdhetnek vásárolni, és akik kivárják, hogy az RTS indexe lemenjen egészen 500 pontra, azok év végéig akár ezer pontos emelkedésre is számíthatnak.

Ugyancsak hétfőn Andrej Klepacs, a gazdasági fejlesztési minisztérium miniszter-helyettese újságírók előtt kijelentette, hogy a tőkebeáramlás egyenlege idén akár nulla is lehet, esetleg az minimális plusszal, vagy éppen mínusszal zárulhat. "Egészen biztosan nem áramlik be idén tisztán 30-40 milliárd dollár, amennyit a minisztérium jósolt" - mondta, de hozzátette, hogy mindig történhet valami, tavaly sem számított senki a nagyarányú beáramlásra november-decemberre, és mégis bekövetkezett.

Varsó is bukóban

A varsói tőzsde WIG-20 részvényindexe hétfőn 5,69 százalékos veszteséggel 2218,29 ponton zárt.

Az index összes részvénye veszteséggel fejezte be a kereskedést, a legkisebb, 0,9 százalékos csökkenést a TVN könyvelhette el. A legnagyobb veszteséggel - 13,1 százalékos mínusszal - a GTC zárt, de a KGHM és a CEZ csökkenése is 10 százalék felett volt.

A PKN Orlen 2,1 százalékos eséssel 33,30 zlotyn végzett, a Mol részvény a varsói tőzsdén 4,5 százalékos csökkenéssel 201,60 zlotyn zárt.