Óriásit zuhant, aztán visszaerősödött a forint

Vágólapra másolva!
Az euróval szemben soha nem volt olyan gyenge a forint, mint csütörtökön dél után: rövid ideig 286 forintot is kellett adni egy euróért. Délután fél négykor viszont hirtelen erősödött a forint: 276-277 forint/euróig, majd negyed ötkor újból gyengült, 278-279 forint/euró felé tartott a magyar pénz. Negyed hat körül újabb erősödés következett: 274-275 közé kúszott viszza a forint. Nap közben az ukrán pénz, a hrivnya is mélypontra került, a lengyel zlotyi pedig 5 százalékot vesztett értékéből az euróhoz képest.
Vágólapra másolva!

Óriásit esett csütörtökön délután a forint árfolyama. 12 óra után mélybe zuhant, 286 forint/euró környékére esett a magyar deviza. Egy óra körül visszaerősödött némileg a forint, ekkor már 284 forintot kellett csak adni egy euróért.

A nemzetközi pénzpiacokon ekkor gyengén állt az ukrán hrivnya, és nem sokkal később bejelentették, hogy az S&P negatívra változtatta az orosz adósminősítés kilátását. A zlotyi is vesztett csütörtökön, körülbelül 5 százalékost gyengült a lengyel pénz az euróhoz képest nap közben.

Újabb fordulatok

Délután fél négy körül újra fordulat következett: ekkor hirtelen erősödni kezdett a magyar pénz, 276-277 forint/euró között mozgott a devizánk, majd negyed ötkor 278-279 forint/euróig jutott az árfolyam. Negyed hat körül újabb erősödés következett, 274-275 forint között is ingadozott a forint, majd 276-ra ment vissza.

A 286-os árfolyam minden idők leggyengébb forintkurzusa. Ehhez hasonló az [origo]-nak nyilatkozó egyik londoni szakértő - egy amerikai nagybank nagy-britanniai munkatársa - szerint 2006 júniusában fordult elő utoljára, de akkor sem volt ilyen gyenge a magyar pénz, hiszen két éve is csak 283 forintot kellett adni egy euróért. Az elemző megerősítette ugyanakkor, hogy időközben Londonban visszaerősödött a forint csütörtökön délután, és elérte a 276-os szintet.

Már reggel is gyenge volt a forint

Egy másik pénzintézet, a Deutsche Bank londoni devizapiaci szakértőit is sikerült ugyan utolérnie az [origo]-nak, ők azonban nem akarták kommentálni a forinttal kapcsolatos csütörtöki fejleményeket. Mindez azért érdekes, mert pár órával korábban más londoni elemzők még kifejezetten optimistán nyilatkoztak a forintról. (Erről lásd keretes írásunkat.)

A gyengülés a nemzetközi devizakereskedelemben következett be. A magyar pénzpiacok ugyanis zárva tartanak október 23-án.

A forint már kora hajnalban is gyenge volt, a 282 forint/eurós szintet is súrolta, de aztán 276 forint alá is került, ami jelentős erősödést jelentett. Később 279 forint környékén látszott átmenetileg stabilizálódni.

Bajban a hrivnya

Rekord alacsonyra esett az ukrán hrivnya árfolyama a dollárhoz képest csütörtökön délelőtt, és emiatt az ukrán jegybank dolláreladásba kezdett.

Az ukrán központi bank csütörtökön már a negyedik egymást követő napon volt kénytelen beavatkozni a hrivnya védelmében. A jegybanki intervencióra azután került sor, hogy a dollár 6 hrivnyára erősödött, miután szerdán 5,5-5,6 hrivnyán jegyezték.