Német-francia vita a bankmentésről

Vágólapra másolva!
Négy nagy európai állam tanácskozik szombaton Párizsban a jelzálogválság kezeléséről, és egy esetleges európai bankmentő alap létrehozásáról. A németek elutasítják ezt a tervet, az ötletet felvető franciák gyorsan visszakoztak.
Vágólapra másolva!

"Angela Merkel német kancellár csírájában fojtotta el azt a francia próbálkozást, hogy 300 milliárd eurós európai garancialapot hozzanak létre. Ha Párizs azonnal visszakozott is, az epizód alapvető nézetkülönbségre világít rá. A németek attól félnek, hogy egy ilyen alapot bankópréssel lehetne csak finanszírozni" - írja Le Monde.

A francia lap a G8-csoport négy európai tagjának szombati párizsi találkozója előtt elemezte a helyzetet. A négy nagy európai állam, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Olaszország a pénzügyi világválságról tanácskozik most.

"A németeknek nem lenne kifogásuk az ellen, hogy Brüsszel szabályozza a pénzpiacokat, elutasítanak azonban mindent, ami a gazdaság közös irányításával lenne egyenlő. A Párizs és Berlin közötti félreértés mutatja, milyen fontos a szoros francia-német koordináció, ha Európának összefogva kell cselekednie" - írja a párizsi újság.

A szombati nyugat-európai csúcson Párizsban Nicolas Sarkozy francia államfőn kívül Merkel német kancellár, Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök és Gordon Brown brit kormányfő vesz részt.

A Le Monde szombati kiadásában azt is megállapítja: a francia-német vita arról, hogy kell-e vagy nem kell európai mentőalap inkább politikai, és nem gazdasági jellegű.

A javaslat maga egy összeurópai költségvetés létrehozását célozná meg, amire Jean-Claude Trichet (az Európai Központi Bank elnöke) utalt, és Berlin számára a jelenlegi törvényhozási periódusban ez elfogadhatatlan

A pénzügyi válság eddig Európában a Benelux-államokra (Fortis) és a francia-belga Dexiára korlátozódott, ők a tüzet gyorsan eloltották. Amennyiben azonban a lángok egy nagy német, vagy francia bankra terjednek át, a megoldáshoz egyetlen állam nem lenne elegendő. Nincs mit tenni, mint várni, hogy ez a körülmény nem kényszeríti-e Angela Merkelt véleménye megváltoztatására - állapította meg a Le Monde.

Mindennek kapcsán érdemes megjegyezni, hogy Németországban is megrendült már több pénzintézet helyzete: az IKB bankot a tulajdonos KfW-nek óriási tőkepótlás után kellett eladnia, de a múlt héten a Hypo Real Estate ingatlanfinanszírozónak is hatalmas kormányzati és bankkonzorciumi hitelsegélyeket kellett folyósítani. Vagyis a németek már tapasztalhatták milyen a jelzálogválság hatása. Akárcsak az angolok, ahol két nagy jelzáloghitelező, a Northern Rock és a Bradford & Bingley szorult az állam segítségére.