Lendületes kezdés a New York-i tőzsdén

Vágólapra másolva!
Pénteken percek alatt 100 pont, azaz egyszázalékos lett a New York-i tőzsde vezető részvényindexének, a DJIA-nak nyeresége, míg a Nasdaq ez alatt több mint 30 pontot, azaz erős másfél százalékot erősödött. Ezen a szinten azonban - hosszú percekre - megpihentek az indexek, majd lassan felkúsztak 130 és 40 pont nyereség fölé.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A DJIA a csütörtöki napot 10482 ponton, azaz csaknem 350 pont (3,25 százalék) eséssel zárta, a Nasdaq technológiai piac indexe pedig 1976 ponton, mintegy 4,5 százalék zuhanással.

A befektetők pénteken visszatértek az elmúlt napok nagy veszteseihez, a pénzügyi és a nyersanyagipari részvényekhez, vélhetően elsősorban azért, mert most már hiszik a nagy amerikai kormányzati mentőcsomag képviselőházi megszavazásának esélyét.

Az európai tőzsdéken is mérsékelt optimizmus uralkodott péntek délután: a New York-i nyitás idején Frankfurt, London, Párizs tőzsdéjének vezető részvénymutatói nyereségben álltak, elsősorban a párizsi CAC-40 index 0,34 százalékos javulásával. Az indexek emelkedő irányzatot jeleztek.

Az olaj ára viszont csökkent, mintegy 2 százalékkal esett az amerikai tőzsdenyitás idejére a határidős amerikai olaj és Brent északi-tengeri olaj jegyzése is, előbbi hordónként 92,40 dollár magasságában volt, utóbbi 89,10 dolláron. Az euró ekkor 1,3726 dollárt ért.