Újabb 20 százalékot szerzett a Mol az INA-ban

Vágólapra másolva!
A zágrábi központi elszámolóháznál (SDA) a péntek esti összesítés szerint az eladók már közel 2 millió darab INA-részvényt helyeztek letétbe, ez a horvát olajcég teljes pakettjének csaknem 20 százaléka.
Vágólapra másolva!

Az SDA korábban azt közölte, hogy a végleges számokat csak a jövő héten hozza nyilvánosságra. Az elszámolóház honlapján pénteken este megjelentetett előzetes adatok szerint az értékpapír-tulajdonosok 1 millió 935 ezer 789 darab részvény eladását jelezték, ami csaknem hatszorosa az előző napi adatnak, ugyanis csütörtökig csak közel 360 ezer részvény eladását regisztrálták.

A jelentősen megemelkedett eladásoknak köszönhetően a Mol csaknem 20 százalékos részvényhányadhoz jutott az ajánlattétel során megszerezhető, közkézen forgó 30 százalékos pakettből.

Horvát sajtóhírek szerint a Mol valószínűleg többségi tulajdonosa lesz az INA-nak. A magyar olajtársaság jelenleg 25 százalék plusz egy részvényt birtokol a horvát cég teljes pakettjéből. A horvát háborús veteránok a kezükben lévő 7 százalék eladásáról a hét közepén döntöttek, a Javno hírportál értesülése szerint pedig az intézményi befektetők mintegy 10 százalékot ajánlottak fel eladásra.

A HINA horvát hírügynökség beszámolója szerint az SDA pénteken közölte: azok számára, akik az elszámolóháznál letétbe helyezték INA-részvényeiket, valószínűleg október 17-én kezdődik meg a részvények árának kifizetése. A magyar olajtársaság egy hónappal ezelőtt nyitott ajánlattételi időszaka pénteken járt le, így aki az utolsó napon felkínálta a Molnak INA-papírjait, még 2800 kunát kapott érte.

A tőzsdenyitáskori gyengélkedés után péntek estére csaknem 4 százalékkal emelkedett az INA papírjainak értéke a zágrábi tőzsdén, és végül 2649 kunás árfolyamon zárta a napot. A csütörtöki, 2550 kunás záróértéke után pénteken reggelre 2300 kunára esett a horvát olajtársaság értékpapírjainak árfolyama, amely dél körül is csak 2400 kunára tudott visszakapaszkodni.