Miskolc hőerőművet vesz

Vágólapra másolva!
Miskolcé lehet Magyarország egyik legmodernebb fűtőerőműve, miután Káli Sándor, Miskolc polgármestere, Korózs András, a Miskolci Hőszolgáltató (MIHŐ) Kft. ügyvezető igazgatója, és Mártha Imre, az MVM Zrt. vezérigazgatója kedden Budapesten aláírta az adásvételi szerződést - közölte a miskolci önkormányzat szóvivője az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A miskolci városvezetés hónapokon keresztül zajló jogi és szakmai tárgyalássorozatra tett pontot a szerződés megkötésével - mondta Veres László.

A 99,6 százalékos részesedésért - 75 százalékos szavazati jog megszerzése mellett - 4,4 milliárd forintot fizet az önkormányzat, valamint átvállalja a beruházáshoz korábban felvett hitel visszafizetését.

Káli Sándor, Miskolc polgármestere az MTI-nek azt mondta: a városnak továbbra is érdeke és haszna az erőmű többségi tulajdonának megvásárlása, a szerződés mostani aláírása ebbéli szándékukat megerősíti.

Az MVM több mint 16 milliárd forint beruházás útján jutott többségi tulajdonhoz a Mifűben. Az 50 megawatt teljesítményű kombinált ciklusú fűtőművet a múlt évben adták át.

Az MVM pályázatot írt ki tulajdoni hányadának eladására, amelyre jelentkezett az Elmib, azonban igényt tartott rá a kisebbségi tulajdonos is, a miskolci önkormányzati tulajdonú Miskolc Holding birtokában lévő Miskolci Hőszolgáltató (Mihő) Kft. A kisebbségi tulajdonos azonban a kitűzött határidőre nem tudta teljesíteni az eladó által támasztott feltételeket. Az MVM a hatályos jogszabályokra hivatkozva kívánta lezárni az ügyet, és az időre teljesíteni nem tudó kisebbségi tulajdonos helyett a nyertes pályázónak juttatta volna a többségi részesedést.

Miskolc és az MVM hónapokon át nyilvános, sokszor politikába hajló vitát folytatott a fűtőerőmű miatt. Április elején a kormány felkérte a pénzügyminisztert, közölje a Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatójával: "Ha egy befektető érdekei szembekerülnek egy város érdekeivel, akkor elsősorban az utóbbira kell tekintettel lenni".

A Mihő kérte az MVM-et, hogy függessze fel a szerződés teljesítését, mert külön megállapodna az Elmib-bel. A tárgyalások azonban nem vezettek eredményre, végül az Elmib úgy döntött, eláll a vásárlástól. Ezzel megnyílt a lehetőség a miskolci önkormányzat előtt.