Megviselte az olajárat az amerikai GDP-hír

Vágólapra másolva!
Késő délutánra a nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate (WTI) referenciafajta 64,66 dollár volt New Yorkban, 2,84 dollárral olcsóbb a szerdai zárónál.
Vágólapra másolva!

A kőolaj sokat vesztett a hét elejéig, ára közeledett az újabb, nehezebben kitermelhető feltárások átlagos hordónkénti önköltségéhez, amely piaci szakértők szerint mintegy 50 dollár. Azóta támogatást adott a Fed kamatcsökkentése, és azok a hírek is, amelyek szerint az OPEC "szükség esetén" továbbiakkal toldhatja meg a múlt héten elhatározott, november elsejétől esedékes, 1,5 millió hordós termelési kvótacsökkentést.

A drágulás azonban nem volt tartós, mert az olajtermelő országok legföljebb a túltermelés növekedését fékezhetik, de a csökkenő világkereslet élénkítésére nekik sincs módjuk. Erre figyelmeztette a piacot csütörtökön az amerikai GDP harmadik negyedévi, 0,3 százalékos csökkenéséről megjelent adat. A tankhajóbérleti szerződéseket összesítve, piaci szakértők úgy vélik, november közepéig az OPEC exportja legföljebb napi 50 ezer hordóval csökken.

Az európai párlatkereskedelem számára irányadó londoni gázolajjegyzés tonnánként 631,25 dollár volt Londonban, 26,50 dollárral olcsóbb a szerdai zárónál.