London szerint mély a recesszió az euróövezetben

Vágólapra másolva!
Már az előző negyedévben mély recesszió kezdődött az euróövezetben, amelynek központi bankja nagy valószínűséggel meredek kamatcsökkentési sorozatot indít már a legközelebbi jövőben - jósolják a londoni City elemzői.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A JP Morgan londoni befektetési részlege erőteljesen rontotta euróövezeti növekedési becslését. A cég mostantól érvényes előrejelzési táblázata szerint az eurótérség GDP-értéke egy teljes százalékkal esett az idei harmadik negyedévben - az eddigi prognózisban fél százalékos csökkenés szerepelt -, és a negyedik negyedévben is egyszázalékos visszaesés várható a mostanáig jósolt zéró növekedés, vagyis stagnálás helyett.

Eddig félszázalékos euróövezeti növekedést várt a JP a jövő első negyedévre, most nulla százalékot valószínűsít, és csak a második negyedévtől számol 0,5-1,5 százalék közötti növekedési ütemekkel.

Novemberben már jöhet a kamatcsökkentés

A ház megjegyzi, hogy még ez az előrejelzés is csak arra az esetre érvényes, ha a pénzügyi szektort terhelő stressz jelentősen enyhül. Ha ez nem történik meg, az euróövezeti recesszió ennél is sokkal súlyosabb lesz, áll az elemzésben.

Ebben a környezetben az euróövezeti jegybank (EKB) a JP Morgan várakozása szerint már novemberben kamatcsökkentésbe kezd, és 2009 harmadik negyedévéig összesen 1,5 százalékponttal, 2,75 százalékra mérsékeli irányadó kamatát.

A GS és a Barclays is csökkentésre számít

A héten más nagy londoni házak is elkezdték a kamatcsökkentést, jóllehet a prognózisok eltérnek. A Goldman Sachs londoni előrejelzése szerint 2009 közepéig összesen 0,75 százalékpontnyi kamatcsökkentés várható az EKB részéről, amelynek alapkamata ezzel 3,50 százalékra csökkenne. A GS az első, negyed százalékpontos EKB-kamatcsökkentést decemberre valószínűsíti.

A londoni Barclays Capital heti előrejelzésében ugyanakkor azt írta: elemzői a decemberi kezdetről szóló eddigi prognózisukat módosítva most már novemberre várják az EKB első kamatcsökkentését. A ház szerint azonban egy negyed százalékpontos csökkentés csak a júliusi, "váratlan és sokat bírált" ugyanilyen mértékű emelés visszafordítása lenne, ezért a Barclays Capital londoni elemzői novemberi EKB-enyhítés esetén még további, összesen fél százalékpontnyi csökkentést várnak, akár már márciusig.