London: csökkenő magyar inflációt várnak

Vágólapra másolva!
Lassan tovább enyhülő, 6 százalék felé süllyedő éves magyarországi inflációt jósolnak szeptemberre londoni feltörekvő piaci elemzők, sőt megjelent az első, 6 százalék alatti ütemet valószínűsítő citybeli előrejelzés is.
Vágólapra másolva!

Az MTI által előzetesen kérdezett, illetve prognózisaikban szemlézett nagy londoni házak és gazdaságelemző intézetek - Goldman Sachs, Merrill Lynch, BNP Paribas, JP Morgan, Barclays Capital, UBS, 4cast - 5,6-6,3 százalék közötti előrejelzéseket adtak a múlt havi, teljes kosárra számolt éves inflációra. Augusztusban 6,5 százalékos éves inflációt mértek Magyarországon.

A szeptemberi adattal kapcsolatban a legóvatosabb a 4cast gazdaságelemző csoport, amely 6,3 százalékot vár.A legderűlátóbb, 5,6 százalékos jóslattal ugyanakkor a Goldman Sachs, amelynek londoni befektetési részlegénél azzal számolnak, hogy az élelmiszerek drágulási üteme éves összevetésben 3 százalékponttal esett a múlt hónapban a kedvező bázishatások belépésével.

A ház szerint azonban ennek rövid távú pénzügypolitikai hatása nem lesz, mert az MNB Monetáris Tanácsa is tudatában van a várható bázishatásoknak, és "nem fogja meglepetésként érni" a viszonylag jó inflációs adat. Másrészt a testületet aggasztja a további forintgyengülés lehetősége a jelenlegi környezetben, fogalmaztak a GS londoni elemzői.

A Goldman Sachs szerint a piac már ki is árazta a rövid távú várakozások közül a kamatcsökkentést, a GS azonban éves távlatban továbbra is a mostani 8,5 százalékról 6,5 százalékra süllyedő MNB-kamatra számít.

A Merrill Lynch londoni befektetési részlege szerint is várható, hogy a bázishatások belépése és a nyersanyagárak zuhanása nyomán érezhetően lassult az éves infláció a múlt hónapban.

A ház 6,2 százalékos drágulást vár szeptemberről, megjegyezve, hogy az év végéig ütemesen, 5,0-5,5 százalékig tovább csökkenő inflációt valószínűsít.

A BNP Paribas elemzői "a negatív fogyasztási növekedéssel" indokolták az infláció általuk jósolt jelentős lassulását. A ház szeptemberre 6,1 százalékos éves ütemre számít, az év végére 5,3 százalékos inflációt jósol, és februártól már rendre 5 százalék alatti ütemetek valószínűsít.

A JP Morgannél elsősorban a kosár élelmiszer-komponensének erős bázishatásától várják az általuk szeptemberre jósolt inflációs lassulást. A ház 6,1 százalékos drágulást állított be előrejelzésébe a múlt hónapról, megjegyezve, hogy tavaly szeptemberben az élelmiszerárak a tipikus szezonális áremelkedés négyszeresével drágultak Magyarországon. A bázishatás mellett az idei jó termés is lefelé ható nyomást fog gyakorolni az árakra a JP Morgan várakozása szerint.

A Barclays Capital befektetési csoport londoni elemzői is 6,1 százalékos szeptemberi ütemet várnak, megjegyzik ugyanakkor, hogy a forint legutóbbi gyengülése szerintük kockázatot jelent a jövőbeni dezinflációs pályára.