London tartást vár az MNB-től

Vágólapra másolva!
Londoni felzárkózó piaci elemzők nem várnak kamatmódosítást - így kamatemelést sem -az Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának hétfői ülésétől, bár teljes bizonyossággal nem zárják ki az esetleges szigorítást.
Vágólapra másolva!

A londoni City elemzői nem számítanak arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanács nem változtat a jelenleg 8,5 százalékos irányadó kamatszinten - derül ki a távirati iroda - kilenc nagy londoni befektetési bank szakértőjének megkérdezésén alapuló - összefoglalójából.

Van esély az emelésre

A jelenlegi környezetben a magyar jegybank egyetlen reális választási lehetősége a kamattartás vagy az emelés - vélik a Goldman Sachs elemzői, akik prognózisukban stabil kamatszintet valószínűsítenek, azzal a megjegyzéssel, hogy "nem elhanyagolható" egy kamatemelés kockázata; a döntés a forintárfolyam addigi alakulásától is függ.

Az inflációs kilátás viszont komoly mértékben javult a csökkenő olaj- és élelmiszerárak hatására, ahogy az a meredek lassulást jelző szeptemberi inflációs adatsorból is kiderült. Ez azt jelenti, hogy ha visszatér a befektetői kockázatvállalási hajlam, és a forint ismét erősödni kezd, a kamatcsökkentés "megint napirendre kerülhet" - tette hozzá a GS közgazdásza, hozzátéve: az MNB nem fog sietni a kamatcsökkentéssel; a cég az idén nem lát reális esélyt a pénzügypolitikai enyhítésre.

"Értelmesnek" nevezték a kormány és a jegybank által a globális piaci felfordulás nyomán kezdeményezett szerkezeti reformintézkedéseket. A Goldman Sachs forgatókönyve az, hogy fokozatosan visszatér a piaci bizalom, rövid távon pedig a jegybank "az elmúlt napokban nem megfelelő módon működő" piacok újjáélesztésére fog koncentrálni.

Elképzelhető egy rendkívüli kamatemelés

A Merrill Lynch londoni befektetési részlegénél úgy vélték, hogy egyfelől a vártnál jóval nagyobb mértékű inflációlassulás és a gyengülő gazdasági aktivitás, másfelől a jelentősen erősödő kockázatkerülési hajlam és az ehhez kapcsolódó forintgyengülés hatásaként a magyar jegybankárok nem váloztatnak a kamatszinten.

Ugyanakkor a Merrill szakértői felhívták a figyelmet arra, hogy "növekszik a valószínűsége" egy esetleges rendkívüli kamatemelésnek, ha a forint a jelenlegi szintről tovább gyengülne.

A BNP Paribas térségi elemzői szerint a mostani piaci helyzet "nem kamatkérdés", de az fontos, hogy ne szűküljön, hanem szélesedjen a magyar és az euróövezeti kamatszint közötti különbség. (Az eurózónában jelenleg 3,75 százalékon áll a ráta.)