Lengyelország az euróra készül

Vágólapra másolva!
Lengyelországnak legkésőbb a jövő májusban vagy júniusban be kell lépnie az euróövezet előszobájának számító ERM-II árfolyamrendszerbe. Erre azért van szükség, hogy 2011 végéig vagy 2012-ig az euróövezet tagja lehessen - jelentette ki a lengyel kormányfő hétfőn. (Az ERM-II egy sáv megállapítását jelenti, amin belül az adott deviza mozoghat.)
Vágólapra másolva!

Lengyelország a jövő év első negyedének végére szeretné biztosítani a feltételeket a belépéshez az euróövezeti tagság előszobájának mondott ERM-II rendszerbe, majd 2012. január 1-től válna az eurózóna tagjává - nyilatkozott a lengyel kormányzat euróövezeti tagsági tervezetéről a kabinet egyik illetékese nemrégiben.

Korábban a lengyel pénzügyminiszter-helyettes megerősítette, hogy a tervezet elkészült és kormányzati jóváhagyására október végéig sor kerülhet. Mihelyt ez megtörténik, a lengyel kormány megkezdi tárgyalásait az ügyben az Európai Bizottsággal. Azt is jelezte, hogy az ERM-II árfolyamrendszerbe az ország a jövő év első felében lépne, hogy az euróövezeti belépés feltételei létrejöhessenek 2011 közepére.

A kabinet illetékese szólt arról is, hogy a lehetőség szerint a kormány még ebben a hónapban szeretné a zlotyi euró középárfolyamát rögzíteni. Azt is elmondta, hogy az euróövezeti inflációs feltételt Lengyelország még az ERM-II-be történő belépése előtt szeretné teljesíteni.