Európai bankmentés 930 milliárd euróból

Vágólapra másolva!
Három európai ország jóval többet szán bankmentésre, mint az Amerikai Egyesült Államok. Németország, Franciaország és Sapanyolország összesen 930 milliárd euróval akarja segíteni bankjait, ami kis híján kétszerese az USA 700 milliárd dolláros bankmentő csomagjának.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Németország háború utáni történetének legnagyobb pénzügyi mentőcsomagját, egy 470 milliárd eurós csomagot fogadott el hétfőn a berlini kormány.

A mentőcsomagot Angela Merkel kancellár ismertette hétfő délután a nyilvánosság előtt. A kancellár rendkívüli sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy a csomag a pénzügyi rendszer stabilizálását, a bankokkal szembeni bizalom helyreállítását és elsődlegesen az állampolgárok, nem pedig a bankok érdekeit szolgálja.

A csomag két fő részből áll. A kormány, illetve az állam 400 milliárd euró értékben garanciát vállal a bankközi hitelekre. További 70 milliárd értékben pedig közvetlen pénzügyi támogatást nyújthat az arra rászorult bankoknak, illetve biztosítótársaságoknak.

A kancellár - aki a kormány nevében a múlt héten teljes körű garanciát vállalt a magánszemélyek megtakarításaira - hangsúlyozta: a kialakult helyzetben az államnak vállalnia kellett a mentőcsomagból fakadó kötelezettségeket. Az intézkedéscsomagot egy új pénzpiaci rendszer első építőkövének nevezte.

A francia kormány 360 milliárd eurót ad

Franciaország összesen és maximálisan 360 milliárd euróig támogatja a bankközi hitelforgalmat és erősíti meg a pénzügyi válságban meggyengült bankokat.

A francia állam 320 milliárd euróig nyújt "normál piaci áron fizetős" garanciát a bankközi hitelekre, és 40 milliárd eurót szán a nehéz helyzetbe jutott bankok feltőkésítésére - jelentette be hétfőn a rendkívüli kormányülést követően Nicolas Sarkozy államfő.

A francia elnök szerint jelenleg a legfontosabb a bankközi hitelek piacának újraindítása, ugyanis a bankoknak nincs likviditásuk tevékenységeik folytatásához, s ezért meg kellett teremteni annak a feltételeit, hogy a pénz újra elkezdjen mozogni. A bankágazat finanszírozásához a francia állam egy külön szervezetet is létrehoz.

Spanyolország 100 milliárd euróval segít

A spanyol kormány hétfőn bejelentette: 100 milliárd eurós garanciaalapot hoz létre a helyi bankközi hitelezés elősegítésére. Mint a miniszterelnök közölte, ez a garanciaalap az állam idei tevékenységét támogatja a hitelezésben.

A spanyol bejelentésre az euróövezeti tagországok vezetőinek vasárnapi tanácskozását követően került sor, ahol elvi egyezség jött létre a bankok közötti hitelezés garanciával való támogatásáról, egészen 2009 végéig. Egy közös garanciaalap helyett azonban az egyes tagországokra hárult a saját garanciavállalással kapcsolatos elhatározás, illetve végrehajtás.

A spanyol miniszterelnök azt is tudatta, hogy 2009-re nincs még garanciavállalás, mert azt a jövő évi költségvetésbe be kell még építeni, és ez vonatkozik a további évekre is, melyekre vonatkozóan a garancia összegeit még megvizsgálják. Törvényben hirdetik majd ki, ki lehet az adott garancia felhasználója.

Spanyolországban ilyen, a bankok hitelezését segítő garancia még nem létezett, azért sem, mert az ország bankjai eddig fizetőképesnek bizonyultak.

A jelentések ugyanakkor emlékeztetnek, hogy a napokban jelentette be a spanyol kormány 30 milliárd eurós pénzalap életre hívását, amely banki részvényeket vásárolna, elősegítendő a - nagyon lecsökkent - hitelezést, a hozzá szükséges likviditást.