Jegybanki kommentárok a kamatvágásról

Vágólapra másolva!
Szükségszerű volt a szerdai kamatcsökkentés - közölték a világ vezető jegybankjai az összehangolt rendkívüli lépés után. A döntéshozók egyúttal hangsúlyozták, az infláció leszorítását tekintik az egyik legfontosabb feladatuknak.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A pénzügyi krízishelyzet súlyosbodása az amerikai fogyasztás tovább mérséklődhet, a hitelezés terén pedig szigorodó feltételekre kell számítani. Az infláció továbbra is magas, azonban a nyersanyagárak visszaesése és a gazdasági növekedés lassulása miatt a Fed azzal számol, hogy a felfelé mutató inflációs kockázatok mérséklődni fognak - idézi a Quaestor piaci kommentárjában az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény globális kamatválság után kiadott közleményét. A Fed a jövőben is szoros figyelemmel követi a makroadatokat és a fejleményeket, és mindent megtesz a fenntartható növekedés és árstabilitás biztosítása érdekében.

Az Európai Központi Bank a monetáris lazítás után közölte, a döntést támogatta, hogy a felfelé mutató inflációs kockázatok tovább mérséklődtek az elmúlt időszakban. Továbbra is elsődlegesnek tartják az infláció tovagyűrűző hatásainak megfékezését. A Bank of England problémáit nem oldja meg a szerdai kamatvágás, a bankszektorban ugyanis tőkeemelésekre lesz szükség. Az angol jegybank egyébként arra törekszik, hogy a 4,7 százalékos inflációt 2 százalékos cél közelébe terelje. Kétféle kockázatot kell egyszerre számításba vennie a Mervyn King vezette jegybanki testületnek egyfelől jelentős a veszélye a gazdaság további visszaesésének, másfelől az inflációs várakozások is növekedhetnek.


A többiekkel összehangoltan az irányadó rátát 2,5 százalékra csökkentő svájci jegybank szeirnt gazdasági kilátások további romlására lehet számítani. Az infláció mérséklődése és a csökkenő nyersanyagárak nyomán ugyanakkor lehetőség nyílt a kamatvágásra.