Jövő héten adják át a Zrínyi-hidat

Vágólapra másolva!
Jövő szerdára tűzték ki a horvát és a magyar autópálya összeköttetését jelentő Mura-híd átadásának időpontját - közölte kedden az MTI érdeklődésére Fazakas Orsolya, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője.
Vágólapra másolva!

Az MTI kivitelezőktől származó információja szerint várhatóan a két ország kormányfője együtt adja át a közös beruházásban megépült átkelőt, ami Zrínyi Miklós nevét viseli majd. A híd és a két oldalról hozzá csatlakozó sztrádaszakaszok átadásával megteremtődik az autópálya-kapcsolat Horvátország és Magyarország között.

Horvátországban már 10 éve elkészült az A4-es sztráda a Letenye-Muracsány (Gorican) határátkelőtől Varasdig vezető első szakasza, azóta pedig több ütemben Zágrábig, valamint az Adria felé Fiuméig (Rijeka) és mostanáig Splitig teljesen kiépült az autópálya. Magyarországon négy éve készült el az M7-esnek a határátkelőtől Becsehelyig vezető szakasza, augusztus 19-én pedig átadták a forgalomnak a főváros és a horvát határ közötti teljes sztráda utolsó 20 kilométeres szakaszát is.

A 216 méter hosszú Zrínyi hidat a magyar Uvaterv tervei alapján építette meg a feladatot nemzetközi tenderen elnyert horvát Hidroelektra Niskogradnja részvénytársaság. A 8 millió euróba (mintegy 2 milliárd forintba) kerülő munkálatok a múlt év júliusában kezdődtek, a beruházást fele részben a magyar, fele részben a horvát állam finanszírozta.

Az elmúlt hónapokban elkészült a hídhoz horvát oldalon még hiányzó, mintegy 1300 méter hosszú autópálya-szakasz, magyar oldalon viszont már négy évvel ezelőtt megépült az M7-es 800 méternyi pályája, később pedig a személyforgalomnak kialakított közös határállomás épülete is. Az avatást követően Budapest és az Adria között megszakítás nélkül autópályán lehet majd utazni.