Egy éve veszteséges a Citigroup

Vágólapra másolva!
A legnagyobb amerikai banknak számító Citigroup zsinórban negyedik negyedéves jelentésében tett közzé veszteséget - tájékoztat a Bloomberg internetes oldala. A pénzintézet vesztesége 2,8 milliárd dollár (részvényenként 60 cent).
Vágólapra másolva!

Az egy évvel ezelőtti bázisidőszak volt az utolsó nyereséges periódus, akkor a társaság 2,2 milliárd dollár (részvényenként 44 cent) profitot könyvelt el.

A befektetői hangulaton valamit javíthat, hogy a Bloomberg elemzői még ennél is nagyobb veszteséget valószínűsítettek: a 3,8 milliárd dolláros elemzői konszenzust jócskán felülmúlta a bank.

Hiába volt tehát a vezetőcsere, Vikram Pandit, a pénzintézet új vezérigazgatója nem volt képes a céget profitösvényre terelni annak ellenére sem, hogy a Citigroup korábban 61 milliárd dollár veszteséget írt le az összeeső lakáspiac miatt. A vezetőt a Wells Fargo jobb ajánlata akadályozta meg a Wachovia felvásárlásában, pedig az üzlettel a Citigroup 450 milliárd dollár értékű betéthez juthatott volna.

"A tőkepiaci üzletek most nagyon nagy bajban vannak" - mondta William Fitzpatrick, az Optique Capital részvényelemzője, aki 1,5 milliárd dollár értékben adott el Citigroup részvényeket. "A fogyasztói kilátások borzasztóak. A Wachovia megszerzésével a Citi konszolidált betéti bázishoz juthatott volna engedményes áron. A befektetők számára elkeserítő, hogy nem így alakult"

Szerdán a bank papírjai 13 százalékos esés után 16,23 dollárt értek záráskor. A Citi részvények idén 45 százalékot veszítettek értékükből.

A pénzintézet a 700 milliárdos amerikai mentőcsomag közvetlen banki tőkeinjekcióra szánt 250 milliárdos részéből 25 milliárd dollárt kapott.