Devizaadósok is segítik a forintot

Vágólapra másolva!
A válság miatt kialakult forráshiányos helyzet az államadósság finanszírozásában gondokat okozhat - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Járai Zsigmond A korábbi jegybankelnök szerint ugyan sebezhető a forint, ám a magyar devizának a kamatprémium mellett a lakossági devizahitelek is támaszt nyújtanak.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Még nincs szó gazdasági válságról, csak pénzügyi krízisről. Az érintett országok illetékes vezetői igyekeznek megakadályozni, hogy a pénzügyi rendszer problémái más területekre is átterjedjenek és jelentősen visszaessen a gazdasági teljesítmény. Ezt nagyon nehéz lesz meggátolni - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Járai Zsigmond.

A Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke a válság magyarországi hatásaival kapcsolatban elmondta: beszűkülő pénzpiaci források gondot jelenthetnek az államadósság finanszírozásában. Egyrészt van egy komoly makrogazdasági rizikó, másfelől számolni kell azzal, hogy a gazdasági növekedés lassulni fog, mert a felvevőpiacokon is mérsékeltebb lesz a kereslet - fogalmazott Járai, aki szerint a forintot sebezhetővé teszi a magas adósságállomány és a lassú gazdasági bővülés.

"Hogy miért ilyen erős mégis a forint? Ezt egyrészt az okozza, hogy nagyon magas a kamatprémium, valamint a küöltségvetési deficit alakulása a három-négy évvel ezelőttihez képest viszonylag jó és követhető" - mondta a volt jegybankelnök. Továbbá az is támaszt nyújt a magyar fieztőeszköznek, hogy a lakosság devizában adósodik el, ami óriási forintkeresletet jelent -tette hozzá.