Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ír-brit vita a bankbetétekről, ömlik a pénz Írországba

Vágólapra másolva!
Ömlik a pénz a brit bankokból Írországba, miután Dublin korlátlnul garantálná a nagybankokba helyezett betéteket.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Régen tapasztalt feszültség támadt Nagy-Britannia és Írország között annak nyomán, hogy az ír kormány korlátozás nélküli garanciavállalási tervet jelentett be a legnagyobb ír bankokban tartott megtakarításokra, és ennek hírére állítólag máris több milliárd fontot menekítettek Írországba brit betétesek.

Az ír tervezet a következő két évre szólóan garantálná a betétek teljes visszafizetését csőd esetére a hat vezető ír bank ügyfeleinek. A dublini parlament elé sürgősséggel beterjesztett törvényjavaslat azonban felbőszítette a brit kormányt és a pénzügyi hatóságokat, amelyek szerint az ír intézkedés komoly versenyhátrányba hozza az egyébként is megtépázott brit bankrendszert.

Ennek jelei csütörtöki londoni sajtóbeszámolók szerint máris mutatkoznak. A The Daily Telegraph banki forrásai szerint "fontmilliárdok" vándoroltak brit bankokból vagy közvetlenül ír pénzintézetekbe, vagy a brit királyi postához, amelynek banki szolgáltatásait a Bank of Ireland végzi.

A konzervatív brit napilap szerint ebben a helyzetben egyre erősödő nyomás nehezedik Gordon Brown miniszterelnökre, hogy kövesse az ír példát, és vezessen be szintén teljes körű visszafizetési garanciát a brit bankokban vezetett számlákra.

Ez elméletben több mint ezermilliárd font (300 ezer milliárd forint) állami kötelezettséget jelentene, de szakértők szerint ténylegesen ennek a töredéke lenne a valós költségvetési kockázat. Angela Knight, a Brit Bankszövetség vezérigazgatója ugyanakkor közölte: levélben emelt panaszt az ír pénzügyminiszternél a dublini kormány tervei miatt, amelyek szerinte versenytorzító hatásúak, és hátrányos helyzetbe hozzák a brit bankokat.

A The Guardian csütörtöki értesülései szerint Alistair Darling brit pénzügyminiszter is felhívta ír kollégáját, Brian Lenihant, és "egyértelmű kifejezésekkel" tudatta vele, hogy az ír intézkedés "problémákat okoz" Nagy-Britanniának; egyebek mellett a font gyengüléséhez is vezethet.

Darling követelte, hogy az ír garanciavállalás - ha nem vonják vissza - legalább terjedjen ki az Írországban jelenlévő brit bankokra is; Lenihan állítólag hajlandó megfontolni ezt a kérést. A brit nagybankok zömének kiterjedt fiókhálózatai működnek az ír piacon, így a nagy-britanniai számlákról átmenekített pénzek nem feltétlenül kötnének ki ír bankokban.

Gordon Brown éppen a héten jelentette be, hogy a brit kormány a jelenlegi 35 ezer fontról hamarosan 50 ezer fontra (15 millió forintra) emeli az állam által garantált bankbetétek összegét, de az ír példához hasonló teljes garanciavállalásra egyelőre nincsenek tervek.

A megtakarítások garantálásának kérdése azóta napirenden van Londonban, hogy éppen egy éve betétesek ezrei rohanták meg a nagybani likviditási válság miatt nehéz finanszírozási helyzetbe került, jóllehet kiskereskedelmi szinten fizetésképtelenné sosem vált Northern Rock jelzálogkölcsönző fiókjait, veszélyben vélve megtakarításaikat.

Becslések szerint a tavaly szeptemberi bankroham során - amelyhez hasonlóra Nagy-Britanniában a XIX. század közepe óta nem volt példa - az eredeti 24 milliárd font lakossági betétállományból legalább 3 milliárd fontot kivettek az ügyfelek a Northern Rocktól, amelyet végül az idén államosítottak.

A minap már megkezdődött a lakossági betétek kimenekítése egy másik megrendült brit jelzálog-hitelintézet, a Bradford & Bingley fiókjaiból is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről