Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A Molnak most Zágrábot kell meggyőznie

Vágólapra másolva!
A horvát letétkezelő legfrissebb adatai szerint eddig az INA tulajdonosai összesen 21,69 százalékos részesedést megtestesítő papírt ajánlottak fel a Molnak, így a magyar olajtársaság már 46,7 százalékos pakettel rendelkezik. A Mol vezetésének most a horvát kormánnyal kell egyezkednie az állami kézben lévő INA-csomag sorsáról.
Vágólapra másolva!

A letétkezelő adatai még nem véglegesek, a Mol múlt pénteken zárult, részvényenként 2800 kunás vételi ajánlatának hivatalos eredményét várhatóan csütörtökön publikálják. (Péntek esti adatok szerint a felkínálható papírok közel 20 százalékát ajánlották fel a magyar cégnek.)

A Molnak most tárgyalnia kell a horvát kormánnyal a további részesedés megszerzéséről. A horvát döntéshozók az állami kézben lévő csomagból 19 százalékos INA-csomagot terveznek értékesíteni. A Cashline szakértői szerint két forgatókönyv lehetséges: a Mol esetleg részvénycserés megállapodással juthat hozzá a kérdéses részesedéshez, de szóba jöhet az is, hogy az INA gázüzletágát leválasztják az olajtársaságról, és a pakettért cserébe azt kapja meg a horvát állam.

Több szakértő szerint a Mol és a horvát kormány között jó a kapcsolat, és várhatóan sikerrel zárulnak a tárgyalások. Kuti Ákos, a Cashline elemzője az [origo]-nak elmondta, az is az INA-pakett eladása mellett szól, hogy a horvát félnek nincs pénze az olajtársaság létesítményeinek - köztük a finomító - korszerűsítésére, márpedig a felújításra mindenképpen szükség van.

Ha a Mol megszerzi a kontrollt az INA felett, akkor mielőbb hozzákezd az INA regorganizációjához, ennek eredménye pedig pár éven belül megjelenhet a magyar olajcég eredményeiben - tette hozzá Kuti Ákos. A finomítói beruházás mellett a Mol várhatóan az INA szervezetét is átalakítja. Utóbbi lépésre elsősorban azért van szükség, mert a horvát olajcégnél az indokoltnál jóval többen dolgoznak. Az elbocsátások kérdése valószínűleg szóba kerül a horvát kormány és a Mol közötti egyeztetéseken.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről