Tizenkét és fél milliárd dollárt kaphatunk az IMF-től

Vágólapra másolva!
A magyar IMF-hitelkeret összege 12,5 milliárd dollár lehet, ami az Ukrajna számára biztosított hitelkeret nagyjából háromnegyedét teszi ki. A magyar pénzügyi stabilitás garantálásában az Európai Unió és más európai országok is együttműködnek majd az IMF-fel.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) által Magyarországnak nyújtandó készenléti hitelkeret összege 12,5 milliárd dollár (kb. 2700 milliárd forint) lehet - értesült az amerikai Forbes magazin.

A Forbes David Haunert, a Bank of America elemzőjét idézte. A IMF "jelentős pénzügyi csomagot" jelent be a következő napokban Magyarország javára - közölte előző nap Dominique Strauss-Kahn, a Valutaalap vezérigazgatója.

Egyenlő bánásmód kell

A Forbes úgy fogalmazott: Magyarország nagyon vágyott a rendkívüli pénzsegélyre, és most úgy tűnik, hozzájut a mentőövhöz az IMF-től. A nemzetközi pénzintézmény korábban Izlandot 2,1 milliárd, Ukrajnát 16,3 milliárd dolláros hitelkerettel segítette meg.

Az Ukrajna számára megnyitott hitelkeret nyolcszorosa az ukrán IMF-kvótának. David Hauner szerint Magyarország, amely kisebb gazdaság, hasonló arányú hitelkerethez juthat. "Az IMF-nek óvatosnak kell lennie, egyenlő módon kell kezelnie az országokat" - mondta, hozzátéve, hogy Magyarország talán jobb pénzügyi helyzetben van, mint Ukrajna, "meglepődnék, ha több pénzt kapna".

Extrém nagy a devizaadósságunk

A cikk szerint Ukrajna fő problémája hatalmas acélgyártó iparága, amely megsínyli az acélárak esését. Magyarországon viszont jelentős az állampolgárok svájci frankban és euróban jegyzett eladósodottsága. A magyar devizaadósság a GDP 34 százalékát tette ki június végén - Lengyelország esetében ez a mutató csak 11, Csehországban 4 százalék.

Hauner szerint a befektetők aggodalmai önbeteljesítők lettek. Ha az emberek nem vesznek fel több devizahitelt, a forint iránti támogatás jelentős része eltűnik - mondta.

Átfogó megállapodás

"Globális pénzügyi válság: az IMF 16,5 milliárd dollár kölcsön nyújtására készül Ukrajnának, tárgyalások folynak Magyarországgal" - így kezdődött az IMF, a Nemzetközi Valutaalap hétfő reggeli közleménye, amely a szervezet honlapján olvasható. A kommünikéről a Bloomberg és a BBC is vezető hírekben számolt be. A Magyarországgal folytatott tárgyalások során az Európai Unióval is konzultálnak - közölte az IMF.

Magyarországgal széleskörű, átfogó megállapodásra törekszik az IMF, közölte a szervezet, azt a politikát érvényesítve, amely erősíti az ország rövid távú stabilitását. A megállapodásról már gyakorlatilag létrejött az egyezség, ennek véglegesítése és nyilvánosságra hozatala pár napon belül megtörténik, közölte Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezére. Az IMF Magyarország hosszú távú növekedési potenciálját is erősíteni akarja - hangzik a kommüniké.

Az EU is besegít

A magyar segélyben az IMF mellett várhatóan részt vesz az Európai Unió, és néhány más európai ország, valamint regionális és nemzetközi szervezetek - közölte Strauss-Kahn.

Az IMF-fel kötendő stand-by (készenléti) megállapodás Magyarország számára a Valutaalap forrásaiból "kivételes szintű hozzáférést" nyújt majd - hangsúlyozta az IMF.

Az IMF már korábban segítséget ígért

A Nemzetközi Valutaalap október közepén jelezte, hogy szükség szerint technikai és pénzügyi segítséget is hajlandó nyújtani Magyarországnak. Ezzel párhuzamosan az Európai Bizottság és az Európai Unió pénzügyminiszteri tanácsa pedig jelezte, támogatja azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Magyarország tesz a pénzügyi válsággal kapcsolatos kihívások kezelésére.

A brüsszeli bizottság korábban üdvözölte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) készségét, hogy megfontolja technikai és pénzügyi segítség nyújtását, és jelezte: folyamatos kapcsolatban marad mind a magyar hatóságokkal, mind az IMF-fel. "A valutaalap állásfoglalása támogatólag hat a bizalomra és a stabilitásra, és alátámasztja az eddigi kiigazítási gazdaságpolitikát" - emelte az Európai Bizottság. Brüsszel egyúttal azt is jelezte, hogy minden, az uniós szerződések értelmében rendelkezésére álló eszközt felhasználjon, kiegészítendő az IMF esetleges pénzügyi támogatását.