ICEG: Jövőre 1,1 százalék növekedés lesz

Vágólapra másolva!
Az ICEG Europa Center független gazdasági kutatóintézet a jövő évi gazdasági növekedést 1,1 százalékra, az inflációt 3,8 százalékra prognosztizálja pénteken nyilvánosságra hozott előrejelzésében.
Vágólapra másolva!

Kutasi Gábor tudományos munkatárs az olaj, a nyersanyagok és az élelmiszerek áresésével magyarázta az infláció várható csökkenését az ICEG budapesti sajtótájékoztatóján.

A pénzügyi válsággal kapcsolatban Pellényi Gábor tudományos munkatárs megjegyezte, hogy a hitelszűke az uniós támogatások lehívását is lassíthatja. A vállalkozók ugyanis nem tudják előteremteni az önerőt.

A kutatóintézet előrejelzése szerint jövőre a munkanélküliségi ráta 8 százalékra emelkedik az idei 7,8 százalékról, amire lassuló gazdaság mellett kerül sor, így különösen kedvezőtlen a növekedés.

Az euró árfolyamát - az egész év átlagában 252 forintra becsüli jövőre az ICEG. Az államadósság GDP-hez mért aránya az idei 66,6 százalékról jövőre 67,2 százalékra emelkedik.

A kutatók azt valószínűsítik, hogy a jegybanki alapkamat idén nem változik, jövőre kezd csak csökkenni, és 2009 végére 7 százalékon áll majd.