Nagyot lifteztek az ázsiai tőzsdék

Vágólapra másolva!
Majdnem öt éve először 10 ezer pont alá csökkent a tokiói Nikkei tőzsdeindex. Más ázsiai és ausztráliai piacok is nagy zuhanást szenvedtek el kedden, a Wall Street előző napi veszteségei nyomán, de a nap végére összeszedték magukat.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A tokiói tőzsde Nikkei 225 indexe a keddi kereskedés kezdetén több mint 5 százlaékot esett, így időlegesen 10 ezer pont alá került - ilyen mélységben legutóbb 2003 decemberében járt. A nap folyamán aztán 9916-ról visszakapaszkodott a lélektani határ fölé, a zárás előtt másfél órával 10 280 ponton állt, ami így is 1,7 százalékos napi mínuszt jelent.

A csökkenés egyik fő koa, hogy a nagy japán exportőrök - például a közel 4 százalékot bukó Canon - részvényeitől látványosan szabadulni akarnak a befektetők, a jen masszív erősödése láttán.

Eleinte a térség más börzéi is hasonlóan viselkedtek, ám közép-európai idő szerint reggel hét órára a vezető tőzsdék egy része már a nyereségen oldalon állt. A sanghaji tőzsde indexe 0,9 százalékos csökkenést mutatott, a szingapúri irányadó mutatója 2,4 százalékos nyereségen volt. Az ausztráliai börze S&P/ASX indexe 1,7 százalékos emelkedéssel 4618,7 ponton zárt. (Kedden még 4393 ponton, három éve legalacsonyabb szinten is volt.)

A kezdeti trend megfordulását az ausztrál jegybanknak az a döntése váltotta ki, hogy a vártnál nagyobb mértékben, 100 bázisponttal csökkentette az alapkamatot. A döntés alapján felerősödött az a várakozás, hogy a térségbeli központi bankok szintén jelentősebb kamatmérséklést hajtanak végre. A japán központi bank viszont - szintén keddi ülésén - nem változtatott a 0,5 százalékos kamatszinten, immár huszadik hónapja.