Megnyugodott a bankszektor, virított a BUX

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1049,30 pontos, 6,82 százalékos emelkedéssel, 16 437,10 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 35,229 milliárd forint volt, ami jócskán meghaladja a 21,642 milliárdos éves átlagot.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A nyugat-európai tőzsdékkel együtt mozogva jelentősen a hétfői záróérték fölött végzett kedden a BUX. Az index már nyitáskor komoly nyereséget könyvelt el, majd 16 000 és 16 300 pontos zónában hullámzóan mozgott, és a nap végére mintegy 100 ponttal a nyitóérték fölött zárt.

Mostanában hozzászokhattunk, hogy Budapesti Értéktőzsde hangulatát alapvetően a pénzügyi válsággal kapcsolatos nemzetközi hírek alakítják. Ez most sem volt másként: a múlt héten megrogyó OTP tíz százalék fölötti nyeresége nem meglepetés, hiszen a pénzügyi szektor megnyugvása, valamint a papír múlt heti nagy veszteségei alapján az elemzők is a papír komolyabb korrekciójára számítottak.

A blue chipek közül nagyot nyert a Mol is, amely még így is jócskán alulértékeltnek számít. Jelentősen korrigált felfelé a Telekom is, a Richter viszonylag alacsony nyeresége pedig azzal indokolható, hogy a papír az elmúlt napokban sem csökkent nagymértékben, minthogy a gyógyszeripar pénzpiaci zavaroknak való kitettsége kisebb.

A brókerek jó hangulatát nem jellemzi jobban semmi ennél: a négy blue chip és az összes index nyereséges volt. A múlt heti zuhanás után azonban ez még mindig csekélynek tűnő korrekció csupán.

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház Zrt. határidős üzletkötője elmondta: a pénzügyi válság kezelésére bejelentett intézkedéseket a piacok kedvezően fogadták, a tőzsdéken kedden is kitartott az optimizmus, a BUX is jelentősen erősödött. Hozzátette: a BÉT jó forgalom mellett erős napot zárt, kedden már az eladók is megjelentek a piacon, ez azonban nem okozott árfolyam-visszaesést, csak szolid korrekciót.

Az amerikai piacok nagy pluszban nyitottak, majd "normális" mértékű korrekciót követően kedden kora este enyhe mínuszba fordultak, a változást a nyugat-európai börzék követték, a BÉT azonban nem, a BUX zárásban majdnem 7 százalékkal emelkedett. Fontos hírek nem érkeztek, bár a magyar inflációs adat pozitív meglepetéssel szolgált.

Az üzletkötő nem zárta ki, hogy a következő napokban a gyengüléshez hasonlóan irracionális mértékű emelkedés legyen, de - mondta - még ebben az esetben is alacsonyak maradnak az árfolyamok. Hozzátette: a válságnak nincs vége, de a pénzügyi szektor válsága középtávon is enyhülhet, az árak tartósan emelkedhetnek, bár az árfolyamok változékonysága fennmarad. Emlékeztetett rá, hogy az elmúlt hetekben az árfolyamok zuhanásával "komoly pénzek égtek el", látszik, hogy érkezik friss pénz a piacra, de az erősödés mértéke attól függ, hogy ezek mennyiben pótolják a veszteségeket.

Az OTP-részvények ára 11,27 százalékkal 4451 forintra drágult, a bankpapír forgalma 21,352 milliárd forintot tett ki. A Mol papírjaival 6,224 milliárd forintért kereskedtek, a részvények ára 8,07 százalékkal 13 990 forintra erősödött.

A Richter-részvények 32 220 forinton zártak, ami a legutolsó záróárhoz képest 2,12 százalékos emelkedés. A papír forgalma 3,996 milliárd forint volt. A Magyar Telekom-papírok 2,424 milliárd forintos forgalommal 720 forinton zártak, ami 6,66 százalékkal magasabb, mint a tegnapi záróérték.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 39,03 ponttal, 2,32 százalékkal 1719,06 pontra nőtt. A CETOP20 2168,97 ponton zárt, ami az előző napi záróhoz képest 192,26 pontos, azaz 9,73 százalékos emelkedés.

Az A kategóriás részvények közül a nap nyertese az OTP volt, míg a legnagyobb veszteséget, ami 8,33 százalék, a Phylaxia könyvelte el.