Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint a pénzügyi válság első szakaszán lassan túl van az ország, miután spekulánsokat elrettentő támogatást szervezett maga mögé. A gazdasági válság azonban - különíti el a két fogalmat a kormányfő - még csak most bontakozik ki.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A miniszterelnök szerint a válság terheit nem csak a közalkalmazottak és nyugdíjasok viselik, hanem mindenki, csak épp a közszférában "a kormány dönt a hogyanról, a másik esetben pedig alapvetően a piac. A kormány döntései láthatóbbak, a piacé alattomosabbak" - fogalmaz blogjában Gyurcsány.

A gazdasági válságban a munkahelyek megőrzését tartja legfontosabbnak, mivel ilyen körülmények között "ha valaki elveszíti az állását, szinte kizárt, hogy újat találjon". A vállalatok fejlesztésre sok hitelt vettek fel, de ezeket most nehezen tudják majd törleszteni. A miniszterelnök figyelmeztet: sok vállalat nem fog béreket emelni, vagy esetleg csökkentett munkaidővel és bérrel fogja foglalkoztatni az alkalmazottait.

Nem lesz további kiadáscsökkentés

A kormány a benyújtott költségvetésből és a miniszterelnök által kedden bejelentett intézkedésekből következőkön felül nem tervez további kiadáscsökkentő lépéseket - mondta a kormányszóvivő egy kérdésre válaszolva a kormány szerdai ülését követő sajtótájékoztatóján.

Budai Bernadett úgy gondolja, hogy az önkormányzatokat nem érintik a megszorítások, az állam a központi kiadásokat csökkenti. A helyhatóságok azonban az általuk kifizetett 13. havi illetményekre fordítandó összeggel kevesebbet kapnak a központi büdzséből.