Gyurcsány az uniónak tesz javaslatot

Vágólapra másolva!
Négypontos javaslatot terjeszt a magyar kormány az Európai Unió állam- és kormányfői elé Brüsszelben, ahol szerdán tárgyalnak a nemzetközi pénzügyi válság okozta teendőkről - jelentette be  Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) tagjaival folytatott konzultáció utáni tájékoztatón, ahol a szombati nemzeti csúcs előkészítését vitatták meg.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A kohéziós politikai szabályozást a kis- és közepes vállalatok javára kívánja megváltoztatni a magyar javaslat - mondta a miniszterelnök. Ezlrt javasolják azt is, hogy az egyes támogatott programokon belül kisebb legyen a nemzeti hozzájárulás minimálisan megkövetelt mértéke.

A második javaslat egy maastrichti kritériumot érint, eszerint recessziós időben függesszék fel a GDP arányosan 3 százalékos államháztartási hiány további csökkentésére vonatkozó kötelezettséget, azaz 0-3 százalék közötti hiány esetén szabadon megfogalmazható legyen a költségvetési pálya.

Az Európai Központi Bank, függetlenül attól, hogy egy ország tagja az euróövezetnek, vagy nem, ugyanazokat az intervenciós eszközöket használhassa az Európai Unió tagjainak esetében - ez a miniszterelnök által ismertetett harmadik javaslat.

A negyedik javaslat már korábban ismert volt, eszerint a pénzügyi felügyeletek tevékenységében új, egységes EU szabályozásra van szükség - jelezte Gyurcsány Ferenc.