Göncz Kinga: a Nabucco és a Déli Áramlat is kell

Vágólapra másolva!
A Nabucco és a Déli Áramlat gázvezeték mellett is kiállt Göncz Kinga Pekingben, a 7. Ázsia-Európa Tanácskozáson (ASEM).
Vágólapra másolva!

A magyar külügyminiszter szombaton elsőként az energiabiztonság ügyében szólalt fel. A magyar kormány egyaránt törekszik a források és az útvonal diverzifikálására - mondta.

Az előbbi szempontjából alapvető jelentőségű a Nabucco-terv sikere - hangsúlyozta a magyar külügyminiszter.

A grúz viszály alátámasztotta, hogy fel kell gyorsítani a vezeték megvalósítását, és mielőbb meg kellene születnie a szükséges kormányközi megállapodásnak.

Közös áram- és gázhálózat kéne

Göncz Kinga az energiabiztonság miatt ugyancsak fontosnak nevezte azt a magyar javaslatot, hogy kössék össze a térség államainak gáz- és áramhálózatát.

Az adottságok miatt ezután is Oroszország marad a magyar fél legfőbb gázszállítója - hangsúlyozta a magyar külügyminiszter, hozzátéve, hogy új ellátási útvonalat jelentene a Déli Áramlat vezeték.

Több magyar katona megy Afganisztánba

A zárónapi munkaebéd alatti hozzászólásában Göncz Kinga Afganisztánról szólva megerősítette, hogy Magyarország fokozni kívánja katonai jelenlétét a közép-ázsiai országban, olyan új feladattal bővítve a szerepkört, mint például a kabuli nemzetközi repülőtér üzemeltetése. Emellett a magyar külügyi tárca költségvetéséből 2 millió eurót fordítanak a polgári újjáépítés céljaira.

A miniszter üdvözölte, hogy növelik az afgán nemzeti hadsereg létszámát, ugyanakkor aggodalommal szólt arról, hogy egyre több az incidens az afgán-pakisztáni határtérségben. Meggyőződését fejezte ki, hogy Pakisztánt be kell vonni mind a politikai, mind a katonai rendezésbe.