Fast 50: többségbe kerültek a magyar cégek

Vágólapra másolva!
Magyar cégek kerültek többségbe a Fast 50 ranglistán, vagyis a térségünk ötven leggyorsabban fejlődő, legalább öt éve működő technológiai cégeit összesítő versenyben. A legdinamikusabban bővülő cég idén a lengyel Blue Media lett, miközben a hároméves fejlődést alapul vevő, "Rising Stars" kategóriában a magyar Nav N Go nyert.
Vágólapra másolva!

A Fast 50 ranglistát idén immár kilencedszer állította össze a Deloitte tanácsadócég a leggyorsabban növekvő kelet-európai technolgóiai cégekről. A cseh vállalatok idén eggyel lemaradtak tőlünk, tizenhárom reprezentánsuk volt az első ötvenben, míg a magyarok 2008-ban tizennégyen voltak.

"Ennek elsősorban az az oka, hogy a cseh technológiai piac telítettebb, mint a magyar, vagyis nehezebb dolguk van a cégeknek, ha dinamikusan akarnak fejlődni" - mondta az [origo]-nak Karli Péter, a Deloitte iparági munkacsoportjának igazgatója.

Harmadszor nyert egy lengyel vállalat

Karli szerint a korábbi években a lengyelek és a csehek voltak többségben a listán, de már tavaly is érződött a magyar cégek erősödése. Idén pedig relatív többségbe kerültek a hazai vállalatok.

Mindennek ellenére a versenyt zsinórban harmadszor is a lengyel Blue Media Sp. z o.o. nyerte idén. A Blue Media egy szoftvervállalkozás, és öt év alatt árbevétele 10 027 százalékkal nőtt. A második helyen is egy lengyel cég végzett, az Agito S.A. olyan internetes vállalkozás, amely 5201 százalékkal bővült.

A legdinamikusabb magyar cég az Alerant

A harmadik hely egy horvát cégé: a Croz d.o.o. szoftvergyártással foglalkozik, és 4391 százalékkal növelte árbevételét. A legjobb magyar vállalat a listán a negyedik helyet megszerző Alerant Informatikai Zrt. lett. A cég 3677 százalékos fejlődést tudott felmutatni az elmúlt öt évben. Az Opten céginformációi szerint az Alerant árbevétele 2007-ben 1,775 milliárd forint volt, 2006-ban 1,595 milliárd, 2005-ben pedig 1,086 milliárd forint.

A díjkiosztó ünnepség után Langer Tamás, a zrt. műszaki igazgatója az [origo]-nak elmondta, hogy az Alerant nem a növekedésre koncentrál, hanem arra, hogy jó csapattal jó terméket állítson elő. Megrendelőik távközlési és pénzügyi cégek, nekik fejlesztenek különböző számítástechnikai alkalmazásokat.

Langer szerint 2007-ben nem is nőttek annyira dinamikusan, mégis az ötéves periódust tekintve sikerült a 3677 százalékos bővülést elérniük. A műszaki igazgató kérdésünkre azt is elmondta, hogy az idei várhatóan még jobb évük lesz, így szívesen jelentkeznek jövőre is a versenyre, ahol mindig az utolsó öt év teljesítményét veszik alapul. (A megmérettetésre online kérdőív kitöltésével lehet jelentkezni a Deloitte-nál.)

Még egy magyar cég a 10 között

A lista ötödik helyén egy román cég, a szoftvergyártó Arobs Transilvania Software végzett, 2722 százalékos növekedéssel. A hatodik helyen ismét egy magyar vállalat következik, az Onlinet Kft. komputerekkel, perifériákkal foglalkozik, és 2233 százalékos bővülést regisztrált nála a Deloitte, amely a versenyzők által megadott adatokat ellenőrizve állította össze a listát.

Az Onlinet Kft. ügyfélhívó-rendszerek és információs terminálok gyártásával, kereskedelmével és üzemeltetésével foglalkozik. Az Onlinet és az Alerant képviseli az első tízben Magyarországot. Ezzel Lengyelország mögött a második-harmadik legjobb hazánk, hiszen a lengyelek három cége jutott be a Top 10-be. (A kilencedik helyen ugyanis a Netmedia S.A. internetcég szerepel tőlük, 1925 százalékos növekedéssel.)

Románia is két céggel képviselteti magát

Románia egyébként szintén két céggel jelenik meg az első tíz között, a már említett Arobs mellett a TeamNet International S.A. a hetedik lett szoftvercégként. A TeamNet 2028 százalékkal végzett a hetedik helyen.

A Fast 50-be bejutott 14 magyar cég közül érdemes kiemelni az A. R. Hungária Zrt.-t, amely szoftvereket fejleszt. Bár a cég most "csak" 42. lett Kelet-Közép-Európában, immár ötödször szerepel a listán, és egymás után negyedszer "zsinórban" jutott be a leggyorsabban növekvő ötven technológiai vállalat közé, ezúttal 381 százalékos bővüléssel.

A társaságtól megtudtuk, hogy forgalma 95 százalékát külföldön bonyolítja, számítástechnikai alkalmazások beszállítójaként. Ám például a magyar autópálya-matricák ellenőrző rendszerének elkészítésében is közreműködtek szoftvergyártóként.

Átlagos növekedés: 1271 százalék

Az idei listán szereplő Fast 50 vállalatok átlagos növekedése 1271 százalék volt, ami a verseny történetében az eddigi legmagasabb. A Fast 50 cégek közel felét a szoftvergyártó vállalatok adják, ők a teljes ranglista 24 helyét foglalják el.

A "Rising Stars" (Emelkedő Csillagok) kategóriában magas potenciállal rendelkező fiatal vállalatok versenyeznek, amelyek korunknál fogva még nem tudnak megfelelni az öt éves működés feltételének. Ezeket a cégeket 3-5 éve alapították, éves árbevételük az elmúlt három év mindegyikében meghaladta a 30 ezer eurót, ettől eltekintve viszont számukra is a Technology Fast 50 kiírás egyéb követelményei a mérvadóak. A Rising Stars kategóriát az elmúlt három évben a magyar navigációs szoftver-fejlesztő, a Nav N Go uralta, 7838 százalékos növekedésével.