Nagyot gyengült, majd korrigált a forint

Vágólapra másolva!
Péntek délelőtt a térségi valuták tovább gyengültek, amint a befektetők mindinkább dollárba és jenbe menekítik tőkéjüket, főleg az Egyesült Államok és Japán államadósság-papírjait vásárolva. Nem sokkal dél előtt megfordult a trend, egészen 277-ig ment el az euró/forint árfolyam, és a nap további részében jobbára bőven 280 alatt maradt.
Vágólapra másolva!

A londoni bankközi piacon a forint péntek délelőtt 282,27-37/eurós árfolyamon volt, ami 2,09 százalékkal rosszabb a kora hajnali értéknél. A régiós valuták közül ez volt a legnagyobb veszteség.

A második helyezett a lengyel zlotyi volt 1,18 százalékos visszaeséssel. A cseh korona 1,07 százalékot, a szlovák korona 0,11 százalékot vesztett az euróval szemben hajnal óta. A Lengyel Nemzeti Bank elnöke, Slawomir Skrzypek péntek délelőtt úgy nyilatkozott, hogy a bank nem kíván beavatkozni.

Közben az euró új kétéves negatív rekordokat döntögetett: péntek délelőtt 11 óra felé 1,2552 dollár volt vételi oldalon, 0,0367 dollárral olcsóbb a csütörtöki későinél, 14,02 százalékkal olcsóbb, mint múlt év végén. Új hatéves mélypontot ért el a jennel szemben is, 117,21 jenen.

A Dow Jones hírügynökség reggel - elemzők véleményét idézve - még azt írta, hogy a legnagyobb kilengéseket a cseh koronának és a lengyel zlotyinak jósolják a kereskedők, a forint szűkebb sávban mozoghat, a hazai piacszünet miatt.

Több mint 282 forintot adtak dél előtt valamivel egy euróért, aztán hirtelen megfordult a trend, előbb 277, aztán 279 körül mozgott az árfolyam, majd délután fél 3 körül újabb lendülettel egészen 276 alá ment. Ott aztán nagyobb kilengések nélkül stabilizálódott, estig nem történt említésre méltó esemény.