Óriásit bukott a Citigroup, társai is zuhantak

Vágólapra másolva!
Az amerikai tőzsdék történetének egyik legrosszabb hetét zárta az S&P, a Dow és a Nasdaq Composite index. Ezeken belül is a bankok mutatták a legrosszabb eredményt. A Citigroup 18 százalékot zuhant, miután lemaradt a Wachoviáért folytatott versenyben. A hatodik legnagyobb amerikai bankot ugyanis a Wells Fargo veszi meg végül, 15 milliárd dollárért, méghozzá kormányzati segítség nélkül.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A Citigroup, ha lenyeli a Wachoviát, a harmadik legnagyobb amerikai bankhálózatot mondhatta volna a magáénak, és megerősítette volna helyzetét, mint a legnagyobb hitelező. A Wachovia a jelzálogválság miatt került bajba. Most pénteken, a mélypont elérése után - és az érte megindult verseny hatására - a Wachovia részvényei 58 százalékot javultak.

Esett a JP Morgan is, majdnem nyolc százalékkal. A -7,9 százalékos zuhanás annak köszönhető, hogy két bankcsőddel is összefüggésbe hozták a JP-t: egyrészt sokan azzal vádolták meg, hogy kulcsszerepe volt finanszírozóként a Lehman Brothers brókerház összeomlásában, másrészt egy vitatott ügybe is belekeveredett, ami az általa felvásárolt Washington Mutualhoz kapcsolódik.

A Discover Financial Services hét százaléknál is többet esett, és a Bank of America szintén komoly mértékben veszített: -5,2 százalékot csúszott lefelé pénteken.