Csődbe ment az amerikai Alpha Bank

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Az amerikai szövetségi betétbiztosítási társaság, a Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) pénteken késő este bejelentette, hogy a georgiai központú Alpha Bank and Trust a 16. amerikai bank, amely idén csődbe ment.

A szövetségi betétbiztosító azonnal intézkedett a biztosított betétekről, és megállapodott egy másik bankkal, a Stearns Bankkal, hogy az tőle átveszi a szóban forgó betéteket.

350 millió dolláros mérlegfőösszeg

Szeptember 30-ai adatok szerint az Alpha Bank & Trust 354,1 millió dolláros mérlegfőösszeggel rendelkezett, az itt elhelyezett betétek összege 346,2 millió dollárt tett ki.

A FDIC szerint az Alpha bankban 59 olyan számla volt, amely túllépte a betétbiztosítás felső határát, amelyet nemrégiben emeltek 100 ezer dollárról 250 ezer dollárra. Az 59 számlán 3,1 millió dollár az a pénzállomány, amely nem volt biztosítva.

Nem volt nagybank az Alpha

Az Alpha csődje nagyságrendileg messze elmarad az idei év legnagyobb amerikai bankbukásától.

Míg az Alpha 350 millió dollár körüli csődöt jelentett, addig szeptember közepén a Lehman Brothers több mint hatszázmilliárd dollárral maradt adós, a Washington Mutual pedig 300 milliárd dollár körüli bukást okozott.